in ,

Mere pomoći za poljoprivrednike

poljoprivreda

Poljoprivrednici će od danas  moći da se prijave za mere ekonomske podrške koje je propisala Vlada Srbije, povoljne kredite vredne 2,6 milijardi dinara ili oko 22 miliona evra.

Pravo na pomoć usled krize izazvane koronavirusom imaju komercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici, zemljoradničke zadruga sa najmanje pet članova i mikro ili mala pravna lica koja se bave poljoprivredom.

Visina jednokratne pomoć u novčanom iznosu određuje se po jedinici upisane površine, odnosno po grlu stoke ili broju košnica, tako što se dodeljuje 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru do iznosa od 90.000 dinara, 3.000 dinara po grlu krave do iznosa od 30.000 dinara, 500 dinara po grlu ovce ili koze do iznosa od 20.000 dinara i 800 dinara po košnici pčela do iznosa od 20.000 dinara.

Uredbom je olakšan pristup kreditima za razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva ili cvećarstva investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, nabavku hrane za životinje, investiciona ulaganja u određene vrste mehanizacije i opreme i likvidnost.

Država će subvencionisati takve kredite, pod uslovom da su uzeti na rok ne manji od tri godine u dinarima.

Fizičko lice i preduzetnik može da ostvari pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 6.000.000 dinara, dok pravno lice kreditnu podršku ostvaruje pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18.000.000 dinara. Iznos kredita za likvidnost je do 3.000.000 dinara.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Radno vreme marketa na levoj obali prilagođeno novim merama

    jdp

    “ Gospođica “ premijerno online