in

Letački dan na levoj obali Beograda – Lisičiji Jarak 2013

Letački dan na levoj obali - Lisičiji Jarak 2013 - 26.10.2013

Ove subote 26. oktobra 2013. godine na levoj obali Beograda, sportskom aerodromu Lisičiji Jarak, Vazduhoplovni savez Srbije (VSS) organizuje Letački dan sa prikazom svih vazduhoplovnih sportova.

Ova sportska manifestacija organizuje se u okviru projekta A3-NET, iz pretpristupnih fondova Evropske unije, sa ciljem promocije malih sportskih aerodroma.

Padobranski skokovi, letovi zmajeva i ultralakih aviona, jedrilica, paramotora, žirokoptera, akrobatskih aviona, kao i prikaz toplovazdušnog balona i veština vazduhoplovnih i raketnih modelara – samo su deo programa „Letački dan – Lisičiji Jarak 2013“.

Takođe, u sklopu programa testiraće se i precizno sletanje pilota paraglajdera, a posetioci će moći da vide vezani let toplovazdušnog balona i veštine vazduhoplovnih i raketnih modelara.

„S obzirom da se letačka sezona bliži kraju u većini sportova koje okuplja naš Savez, želeli smo da okupimo vazduhoplovce i pokažemo bogatstvo i raznovrsnost koju sportsko vazduhoplovstvo ima u Srbiji.Na Letačkom danu učestvovaće najbolji srpski vazduhoplovni sportisti, državni prvaci, rekorderi, osvajači svetskih i evropskih medalja, ali i mladi juniori na čijem usavršavanju posebno radimo“, poručio je generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije Željko Ovuka.

Letački dan na levoj obali Beograda - Lisičiji Jarak 2013Ove godine VSS je imao bogatu takmičarsku sezonu sa preko 45 takmičenja u padobranstvu, paraglajdingu, balonarstvu, modelarstvu, jedriličarstvu, opštoj avijaciji, ultralakom letenju, a održano je i više takmičenja za Svetski kup, predevropskih i evropskih prvenstava.

„Srbija je prošle godine, po ukupnom broju osvojenih medalja na evropskim i svetskim prvenstvima, bila na šestoj poziciji, od ukupno 100 članica Svetske vazduhoplovne federacije. Za to su najzaslužniji modelari i paraglajderisti koji su osvojili pet zlatnih, dve srebrne i tri bronzane medalje“, rekao je predsednik VSS Labud Bulatović.

Letački dan će u subotu 26. oktobra u 10.30 otvoriti državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Predrag Peruničić, a letački program počinje u 10.45. U završnici letačkog dela piloti će demonstrirti izviđanje i gašenje šumskih požara.

Pozivamo ovom prilikom sve sugrađane i ljubitelje vazduhoplovstva da svojim prisustvom uveličaju ovaj jedinstven skup na našoj divnoj levoj obali.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Istina novog mosta Borča - Zemun - 22.10.2013.

    Istina novog mosta Borča – Zemun

    Gužva na Pančevačkom mostu zbog radova - 27.10.2013

    Gužva na Pančevačkom mostu zbog radova