in

Labudovi su preminuli od ptičjeg gripa

Sumnje udruženja „Eko-Pančevački rit“ da je devet labudova u Beljarici koja se nalazi na levoj obali Dunava, uginulo od ptičjeg gripa, i zvanično su potvrđene.

Veterinarski inspektori obavili su vanrednu kontrolu, uzeli briseve i zaključili da je za ptice bila kobna takozvana avijarna influenca. Uprava za veterinu označila je Kej oslobođenja u Zemunu, gde se pojavio prvi oboleli labud, žarištem i ovo područje proglašeno je za ugroženo.

Tokom kontrole uzeti su brisevi sa tri uginula labuda, a analize ukazuju na pomenutu bolest. Osim ptica, na ovaj virus su osetljivi ljudi, svinje, glodari i mačke.

Područje u prečniku od tri kilometra od žarišta, tačnije Keja oslobođenja, proglašava se zaraženim – navodi se u dokumentu Uprave za veterinu.

U poluprečniku od 10 kilometara područje je ugroženo. Kako bi se sprečilo širenje bolesti donosi se odluka da se obavi popis gazdinstava i da se živina pregleda. Na popisu će se naći gazdinstva na rubnim delovima zaraženog područja. Osim ove, donosi se još odluka kako bi se sprečilo širenje virusa.

Članovi udruženja „Eko-Pančevački rit“ nastaviće da apeluju na JP „Srbija šume“ i Lovačko udruženje Beograd, da spreče lov na fazane, patke i divljač jer su oni prenosioci virusa.

Takođe navode da će se obratiti JP „Srbija šume“ da uklone i ostale leševe labudova iz Beljarice, jer oni gazduju ovim područjem.

Virus koji izaziva bolest avijarna influenca prenosi se direktnim i indirektnim putem preko divljih ptica, inficirane živine. Virus se razmnožava u ćelijama digestivnog i respiratornog trakta.
Različiti sojevi ovog virusa tokom prošlog veka izazvali su tri pandemije, špansku groznicu početkom 20. veka, azijski grip 1957. godine i hongkonški grip krajem šezdesetih.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Eksplodirala trafo stanica u Krnjači

U Krnjači stradala jedna osoba u požaru