in

Kotežani počistili iza svoje zgrade, pa zaradili kaznu od komunalaca

Prethodnog vikenda stanari jedne zgrade u Kotežu odlučili su da počiste dvorište iza svoje zgrade, kako bi se rešili otpada i neprijatnih mirisa, a mališanima pružili novo mesto za igru.

Iza stambene zgrade u kojoj živim, u kojoj žive i moji roditelji, u kojoj su moji baba i deda prvi stanari, nalazi(lo) se „groblje“ za životinje, deponija kesa koje je vetar naneo, dvorište prepuno korova i svega što liči na sve samo ne na prirodu – početak je ove objave

Stanari ove zgrade u više navrata su pokušali da skrenu pažnju Veterine Beograd i Gradskog zelenila, da izađu na teren i reše problem. Pošto se to nikada nije desilo, rešili su da počiste sami.

Kako kažu, sami su uklonili leševe pasa i mačaka koji su bili u fazi raspadanja, a mrtve miševe nisu ni brojali.

Takođe, morali su da uklone deo stabla lipe koje je već bilo trulo i kao takvo predstavljalo rizik za bezbednost. Zdrav deo stabla nisu dirali.

Otpada je bilo previše, a najveći problem bio je što nije postojala nikakva šansa da se transportuju ostaci drveta sa tog mesta na bilo koju deponiju, jer ne postoji toliki prolaz.

Odlučili su se da ostatke zapale, jer nisu imali drugo rešenje za ovaj problem, što je trajalo oko jedan ipo sat, a kako i sami kažu bilo je dima.

Nažalost, nije se svim komšijama dopala ovakva akcija čišćenja, pa je neko podneo prijavu. Komunalci su, naravno, odmah izašli na teren da ispišu kazne.

Komunalci su došli, ignorišući džunglu kroz koju prolaze do nas. Na moje objašnjenje da su nas svi ignorisali od strane grada, oni su odgovorili da nisu u nadležnosti da odgovore na takva pitanja. Na smeće koje se nalazi svuda unaokolo, takođe su to odgovorili. Na moje „Pa vi ste komunalna policija, ovo je Vaš posao“ za malo da nisam dobio pendrek – objavio je ovaj sugrađanin

Epilog ove priče je da su nakon akcije čišćenja, sugrađani koji su učestvovali u čišćenju dobili kazne od Komunalne milicije.

Ono što je ovog sugrađanina iznenadilo je činjenica da je komšijama više smetao jednočasovni dim, nego višemesečni smrad koji se osećao od raspadnutih leševa životinja.

Inače, u pitanju je zgrada u kojoj živi petoro male dece. Ovim čišćenjem stanari su unapredili bezbednost svojih mališana i obezbedili im uređen prostor za igru.

Sa svog prozora, ujedno si i video kako je sve pokošeno, sređeno, kako izgleda kao mali park u prirodi, baš onako kako treba da izgleda „dvorište zgrada“ u naselju kao sto je Kotež, što smo obezbedili deci da mogu bezbrižno da trče a da ne izadju na ulicu, čemu ljubomora dragi komšija?

Kako ovaj sugrađanin dodaje, iako je platio kaznu, ponovo bi izašao da čisti ako to znači da će nečije detinjstvo učiniti lepšim. Naročito za decu iz svoje zgrade, a prvenstveno za sopstveno dete.

Ono što je dodatno pogodilo sugrađane je činjenica da komunalci i ostali nadležni nisu došli kada su im slali zahteve i molbe da se sanira „pakao iza zgrade“.

Ipak, kada su imali šansu da napišu kazne, odmah su izašli na teren.

Foto: M.D.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ove godine JKP Zelenilo neće organizovati tradicionalnu akciju „Za zeleniji Beograd“

    Zbog planiranih radova, danas bez struje deo naselja Borča