in

Kako je nastao Lobi :)

S približavanjem važnih datuma kojim obeležavamo nekakve početke, kao što je današnji, prekretnice valja se i podsetiti kako je sve to krenulo i izgledalo na početku.

Leto 2012. godine, tačnije sreda 15 . avgust, mesto dešavanja terasa, za koju u tom trenutku i ne slutimo da će biti naša buduća letnja kancelarija (slika u nastavku). Dogovor pada – pokrećemo projekat zvani LOBI blog/portal.

Ipak, pre nego što nastavimo dalje, potrebno je da se vratimo jedno 6-7 godina ranije, i osvrnemo se na to kako smo došli do ideje i kako je nastalo ime „LOBI“.

Kako je nastalo ime „LOBI“

Prva razmišljanja na temu pokretanja lokalnog portala nastala su još davne 2005. godine. U to vreme postojao je prvi internet portal borca.co.yu koji je izuzetno uspešan i koji su inače vodila naša dva druga 🙂 .

Međutim, naša ideja je bila da budemo drugačiji i zato polazimo prvo od naziva „Borča Info“ (ispod je idejno zaglavlje sajta). Nismo mnogo odmakli sa tom idejom te godine.

Idejno zaglavlje sajta „Borca Info“ iz 2005. godine

Ipak krajem 2006. godine, shvatamo da nam treba sveobuhvatnija priča i da portal može obuhvatiti i ostala naselja na levoj obali. Posebno imajući na umu da većina naselja na ovoj strani reke muče iste muke i možemo  da rešavamo slične probleme.

I tako shvatamo da nam treba i novi prihvatljiviji naziv. Krećemo sa „Leva obala“, uz odmah postavljanje i pitanja: Ali čega i koga? Pa onda „Leva obala Dunava u Beogradu“, nije loše ali dugačko je za ime sajta. Probamo akronim  – LODUB, što je nekako odmah zvučalo rogobatno. Da probamo samo „Leva obala Beograda“, može ali skraćeno je „LOB“.

I uz razjašnjavanje da Beograd nije reka i da ne možemo grad deliti na levu i desnu obalu, na ideju dolazimo na Dunav možemo. Iako postoji i Sava ipak se zna koja je reka veća i jača :).

Vodeći se prvobitnim nazivom „Borča Info“ , dolazimo do naziva „Leva obala Beograda Informacije“ od čijeg akronima pravimo skraćeno i nazivamo isti – „LOBI“.

Našem ushićenju nije bilo kraja. Zvučno je i kratko. Međutim… Domeni sa .co.yu, .com, .net i .org su već logično bili zauzeti. Zato dodajemo reč portal i 2. jula 2007. godine kupujemo domen lobi-portal.com.

Prvobitni logo „Lobi portal“ – kraj 2006. godine
Prvobitni izgled sajta – kraj 2006. godine

Prvi pokušaj Lobi portala

Imamo ideju, logo smo smislili, a portal smo počeli da pravimo skupljajući sadržaj, mapu (tada nije postojao Google map za naš grad), slike i slično. Međutim, pošto nas je bilo dvoje, u tom trenutku nedovoljno, u celu priču uključujemo i trećeg druga.

Na našu i vašu žalost, ubrzo dolazi do razmimoilaženja u željama i ciljevima tako da prvobitna ideja pada u vodu. Domen je posle godinu dana istekao, portal nikada nije zaživeo a stranica je ostala „U izgradnji…“

Stranica „U izgradnji…“ – jul 2017. godine

Kako je počeo sa radom portal Lobi

14. avgust 2012. godine, dan pre dogovora. Bio sam na godišnjem odmoru, ali na letovanje nisam otišao što mi je dalo slobodnog vremena koje sam mogao da iskoristim da svoja razmišljanja uobličim u nešto konkretno.

„Stara“ priča oko portala Lobi ponovo postaje aktuelna. Počinjem sa istraživanjem, prikupljanjem informacija, idealne primere iz strane prakse kada su u pitanju mediji. Odluka pada da trebamo imati lokalni primer „L.A. Times-a“ ili „N.Y. Times-a“ . Na osnovu njih dobijam prve ideje kako će izgledati sajt, logo, font koji ćemo koristiti.

Prvo idejno rešenje kako želimo da izgleda sajt Lobi – 14. avgust 2012.

Tokom neprespavane noći idejno rešenje je smišljeno, imamo sve i ponovo nam treba domen.

I pogađajte ponovo, svi nacionalni i inostrani domeni sa „lobi“ su bili zauzeti, slobodni su samo za firme, organizacije i edukativne ustanove. Novina koju smo iskoristili je da je uveden domen za fizička lica kada odlučujemo i kupujemo domen lobi.in.rs.

Iako ovako na papiru ovo deluje lako i jednostavno, i podrazumeva se brzo, iza ove početne ideje stajao je višenedeljni rad. Sve sam smislio i spremio ali isto tako sam znao da u ovu priču ne ulazim sam. Takodje, inicijalna ideja nije bila samo moja.

I vraćamo se na terasu sa početka priče. Terasa mog prijatelja, na kojoj pijemo kafu a ja pokazujem sve sto sam zamislio i osmislio. Moje nagovaranje da oživimo staru ideju lokalnog portala je urodilo plodom, dok ubrzo nove ideje kreću da se nižu.

Kako Lobi postaje hobi

Dogovor je pao. Želimo portal koji će da bude, profesionalan, kvalitetan, drugačiji… Ne želimo estradu i skandale na sajtu, želimo da uvek razmišljamo pozitivno i sagledamo sve iz boljeg i lepšeg ugla. Hoćemo kritiku, ali i iskrenost i pohvale. Politika nas ne zanima. Želimo da uvek iznosimo naša mišljenja i pišemo onako kako vidimo, iskreno i objektivno.

Želimo da izgradimo prepoznatljiv brend o kojem će svi pričati i koji će svi znati. Želimo da pomognemo svim komšijama da rešimo problem, čekaj čekaj misliš da „LOBIramo“…

S obzirom da nismo novinari, već smo ljudi koji se razumeju u računare i izradu sajtova, za početak ćemo skupljati sve informacije na jednom mestu, a vremenom ćemo imati i naše vesti.

Sve smo radili u naše slobodno vreme, nakon poslova i privatnih obaveza, tako da portal Lobi postaje naš hobi. A otuda i na zvaničnom logotipu „Lobi kao hobi“.

Logo LOBI
Lobi kao hobi – Logo – 15. avgust 2012.

U narednim danima priprema je bila intezivna i detaljna, kupujemo domen i zvanično 21. avgusta 2012. godine startuje prvi lokalni blog/portal Leve obale Beograda Info, skraćeno LOBI.

Nastavak priče…

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Uklonjeno 2.400 kubika smeća sa deponija na levoj obali

    Kako smo došli do vas :)