Kada će Pretok dobiti kanalizaciju a kada ostali delovi leve obale? - www.lobi-info.rs

Kada će Pretok dobiti kanalizaciju a kada ostali delovi leve obale?

3 minuta za čitanje
Kada će Krnjača dobiti kanalizaciju - 2015
Foto: Lobi arhiva

Ovo je pitanje koje vrlo često postavljaju naši sugrađani. S razlogom, naravno, jer je 21. vek i kanalizaciona mreža spada u osnovnu životnu potrebu ljudi.

Pretok, delovi Krnjače, Koteža i ostalih naselja građeni su kako se stiglo. Nije građeno prema urbanističkom planu, nije ostavljeno mesta za infrastrukturu, pa čak ni za trotoare i iz tog razloga (pored materijalnog) ova naselja dugo čekaju na dolazak kanalizacione mreže. Još jedan od razloga je nemogućnost trenutnih kapaciteta da prihvate sve otpadne vode.

Studio B je zatražio odgovor na pitanje našeg sugrađanina od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i dobio ga:

Borča – Pretok nema urađen plan detaljne regulacije. Dok su naselja Borča, Kotež, Mali Zbeg, Krnjača, Ovča i industrijska zona Pančevački rit, kao i groblje „Zbeg“ deo Banatskog kanalizacionog sistema. Taj sistem je dugi niz godina obuhvaćen programom Direkcije.

kanalizacija-radovi-mali-zbeg-02

Celokupan sistem ne predstavljaju samo cevi, već su tu i ostali primarni objekti kao što su crpne stanice, kolektori i postrojenje za preradu otpadnih voda „Krnjača“. Svi oni, kako je objašnjeno iz Direkcije, obuhvaćeni su programom uređivanja i nalaze se u različitim fazama realizacije. Kolektor u Pančevačkom putu u potpunosti je završen, KCS „Krnjača 1″ nalazi se u završnoj fazi a kolektor u Zrenjaninskom putu većim delom je završen.

Fekalna kanalizaciona mreža trenutno postoji u delovima Koteža, Borče i Malog Zbega. Otpadne vode prikupljaju se preko postojećeg kolektora do crpnih stanica „Borča“ i „Kotež“ i sprovode se u Dunav.

Postojeća mreža trenutno daje svoj maksimum tako da se kao sledeće rešenje planira da se ova mreža priključi na kolektor u Zrenjaninskom putu.

Atmosferske vode će se, prema planu preko sistema sekundarnih kanala, upuštati u melioracione kanale izuzev dela naselja uz reku, gde će posao obavljati kolektor u Pančevačkom putu. Konačna sekundarna mreža u svim naseljima formiraće se posle izgradnje primarne mreže i donošenjem planova detaljne regulacije za područja pojedinačno.

Zaključak je da planovi za levu obalu postoje ali da je potrebno istrajati do kraja kako bi posao bio odrađen.

Ovaj deo grada jeste velikim delom neplanski građen te od samog početka nije obuhvaćen planovima kanalizacione mreže tako da je to uzrok što ona ne postoji. Zato moramo sačekati i nadati se da će ovi planovi biti sprovedeni. A ako vidimo da nije tako, svakako smo tu da podsetimo nadležne na to.

Leave a Reply

Prethodna priča

Lančani sudar na Pančevačkom mostu

Sinoć muškarac uboden nožem ispred Doma zdravlja u Borči
Sledaća priča

Sinoć uboden muškarac na Zrenjaninskom putu

Poslednje od Vesti