in

Iz Batuta savetuju kako se zaštititi od komaraca

Virus Zapadnog Nila, koji je prethodnih godina odneo desetine života, ponovo je, zahvaljujući komarcima, stigao u naše krajeve, što dokazuju analize sprovedene nakon zaprašivanja komaraca u Pančevu, gde su ovi komarci otkriveni na pet lokacija.

Najlakši način prevencije ove groznice jeste izbegavanje uboda komaraca, a Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dao je savete kako to da izvedete.

Preporučuje se nošenje komotne odeće svetlih nijansi, dugih rukava i nogavica, jer komarci ubadaju kroz pripijenu odeću.

Veoma je bitno da tokom boravka na otvorenom danju i noću koristite repelente za kožu. Ova sredstva za zaštitu od komaraca potrebno je nanositi samo na delove tela koji nisu prekriveni odećom.

Koristite samo registrovane repelente, odnosno one koji su upisani na „Privremenoj listi biocidnih proizvoda“, a čije su aktivne supstance N, N-dietil-m-toluamid, geraniol, ulje lavande i tako dalje.

Kreme sa zaštitnim UV faktorom potrebno je naneti pre repelenta, a bitno je da uvek pratite uputstvo proizvođača i nipošto ne smete da nanosite sredstva za zaštitu od komaraca ispod odeće!

Repelent je zabranjeno koristiti kod novorođenčadi mlađe od dva meseca, već ih treba obući u odeću dugih rukava i nogavica, a kolica, krevece i nosiljke potrebno je zaštititi mrežama za zaštitu beba od komaraca.

Kada su u pitanju deca koja smeju da koriste sredstva za zaštitu protiv komaraca, potrebno je da roditelji nanesu repelent na svoje šake, pa na lice deteta. Ne nanositi sredstvo na šake, oči, usta i oštećenu ili iritiranu kožu deteta!

Boravite u klimatizovanim prostorijama sa zatvorenim vratima i prozorima ili u prostorijama sa postavljenim komarnicima na vratima i prozorima. Zaštitnu mrežu oko kreveta treba koristiti kada prostorija nije klimatizovana, nema komarnike ili kada spavate na otvorenom!

Najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće i posuda za hranu za ljubimce i uklonite iz dvorišta nepotrebne posude koje se pune kišnicom, kao što su autogume, boce i limenke.

Sve posude sa vodom na otvorenom moraju biti zatvorene jer komarci legu jaja u stajaćim vodama.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sinoć tri osobe povređene u udesu na Zrenjaninskom putu

    Dvojica razbojnika iz Kikinde uhapšeni u Borči