in ,

I roditelji čija deca ne kreću u vrtić 11.maja će plaćati vrtić, a evo i koliko

vrtić

Vrtići u prestonici, kako državni tako i privatni, počinju da rade od sledeće nedelje, od ponedeljka 11. maja, pa će od tada početi i ponovna naplata boravaka mališana u obdaništima uz subvencije Grada, potvrdio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, naplata vrtića nastaviće se po ranijem sistemu, odnosno uz subvenciju iz gradske kase, u iznosu od 80 odsto od ekonomske cene, kako za državne, tako i za privatne vrtiće.

– Za mališane koji ne budu krenuli od 11. maja vrtić će se naplaćivati, kao i kada u normalnim okolnostima ne dolaze u obdanište, odnosno 50 odsto od subvencionisane cene, dok će za decu koja krenu u obdanište roditelji plaćati 5.590 dinara – naveo je Vesić.

Roditelji čija deca od 11. maja neće ići u državne vrtiće, pošto nemaju potvrde da oboje imaju radne obaveze, moraće uprkos čuvanju mališana kod kuće da plate i 2.795 dinara.

Na drugoj strani, deca koja budu išla u državne vrtiće plaćaće regularnih 5.590 dinara.

Međutim, mnogo veći ceh imaće roditelji dece koja pohađaju privatne predškolske ustanove, a ne budu išla u vrtiće.

Podsetimo, ekonomska cena vrtića iznosi 27.952 dinara mesečno. Grad Beograd subvencioniše do 80% ekonomske cene, odnosno 22.361,60 dinara mesečno, a obavezno učešće roditelja je 20% od ekonomske cene, odnosno 5.590,40 dinara.

Ali, Grad ne subvencioniše punu cenu u slučaju izostanka dece, bez obzira na razlog, već uplaćuje roditeljima 50% od punog iznosa dnevnog boravka. Ostatak će morati da namire mame i tate.

U državne predškolske ustanove upisano je oko 58.000 mališana, dok je u privatnim vrtićima oko 20.000 dece. U „prvom krugu“ krenuće 13.535 dece, koliko je prijavljenih.

Ali, kako se roditelji budu vraćali na posao i situacija postepeno bude normalizovala, taj broj će se povećavati.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

drajv in bioskop

Uskoro bioskop i pozorište na otvorenom

sto evra

Novosti u vezi isplate 100 evra