Humani sugrađani spasli život labudu - www.lobi-info.rs

Humani sugrađani spasli život labudu

4 minuta za čitanje
2
Povređen labud u Borči, LOBI, izvor: novosti.rs

Svedoci smo populacije labudova koja se sad već odomaćila na levoj obali, a pogotovo u Borči na kanalu. Te divne bele ptice, velikih krila i jedinstvenog izgleda mame sugrađane da izađu u prirodu da ih vide.

U utorak 22. marta u dvorište porodične kuće u Borči, nedaleko od Dunava sleteo je jedan povređen labud, inače zakonom zaštićena ptica u Srbiji. Videvši o čemu se radi naši sugrađani potražili su pomoć od nadležnih institucija, a odgovor koji su dobili je krajnje poražavajuć: niko nije nadležan za za ovu vrstu ptica.

Suvišno je govoriti o ovakvom odgovoru nadležnih, o ovoj krajnje nehumanoj situaciji koja je zakonom propisana. Očigledno da oni koji su pisali zakone i pravilnike nisu dovoljno stručni ili jednostavno nisu dobro uradili svoj posao.

Na svu sreću ima dobrih ljudi među nama, humanih i onih koji bez prirode ne mogu i koji vole životinje. I takvim ljudima treba svi da se divimo i ugledamo se.

Željko S. iz Pančeva, već poznati pančevački udomljivač životinja pobrinuo se da ovaj nesrećni labud bude zbrinut i bukvalno mu je spasao život. On je sam došao i o svom trošku organizovao prevoz ptice do rezervata na Paliću.

Povređen labud u Borči, LOBI, izvor: novosti.rs

Nenadani gost

Nešto posle ponoći iz sna me je trgao zvuk jakog udarca u zid kuće. Probudila sam se i kada sam videla da se luster trese pomislila sam da je zemljotres. Izašla sam napolje i imala šta da vidim – labud od 20 kilograma se zakucao u moju kuću„, prepričava Ljiljana koja je prva spazila povređenog labuda i brinula o njemu.

„Zvao sam „Veterinu Beograd“ i vrlo brzo su došla dva ljubazna čoveka, međutim, dok su pokušavali da uhvate labuda pozvao ih je neko i rekao da ga ne diraju jer je to zaštićena vrsta životinja„, kaže Srđan P. u čije je dvorište labud sleteo.

„Zvao sam Zoološki vrt, gde su me uputili na Zavod za zaštitu ptica. Onda su mi oni rekli da nisu nadležni i da ga zamotam u ćebe bacim u komšijsku njivu sa rečima: „Snaći će se“. Iz očaja sam zvao i vatrogasce i komunalnu policiju i ustanove u Subotici, Novom Sadu… I niko ništa“,  nastavlja priču Srđan, ogorčen reakcijom nadležnih.

Pošto nisu želeli da prihvate da pticu ostave povređenu naši sugrađani bili su uporni i našli su rešenje – Željko S. iz Pančeva.

„Došao sam do njegovog broja telefona i čovek je odmah rekao da ne brinem i da će on naći rešenje. Posle samo pet minuta obavestio me je da će o ličnom trošku doći po pticu i deportovati je na Palić, u najsavremeniji rezervat za divlje životinje“, objašnjava Srđan epilog priče.

Labud je spasen, biće oporavljen i vraćen u svoje prirodno stanište. Naši sugrađani položili su životni test humanosti, ali državne institucije nisu zaslužile prelaznu ocenu. Ostaje nam nada da će se u buduće u ovakvim slučajevima naći još humanih sugrađana koji će zajedničkim snagama rešiti sličnu situaciju.

2 Comments

  1. Ono sto me zanima je da li je neko proverio epilog price, da li je labud zaista odvezen u rezervat Palic, da li je oporavljen i da li o tome postoji zvanicna potvrda.

Leave a Reply

Prethodna priča

Deo Koteža dobija vodu u 21. veku

Sledaća priča

Da li ćemo dobiti nove nadstrešnice na stajalištima?!

Poslednje od Dešavanja