in

Hrana i za telo i za dušu – Salaš Vojvodić

Hrana i za telo, i za dušu – Salaš Vojvodić - Borča - Beograd - Jagnjeće pečenje - 2015

„Tradicija je ono što je dovoljno staro da bi večito bilo mlado“, zapisao je nemački filozof Martin Hajdeger. Vreme tranzicije je vreme napuštanja tradicije.

U tom procesu postaje prihvatljivo i pozitivno ocenjeno sve što je tuđe a ono što je domaće biva osuđeno kao loše, zastarelo, primitivno.

Bez tradicije društvo počinje da liči na brod na pučini koji je ostao bez kompasa koji bi ga usmeravao, ne zna ka kojoj luci da plovi – i onda samo pluta.

Naše društvo se već dugi niz godina nalazi u periodu tranzicije a jedna od osnovnih karakteristika ovog procesa jeste dezorijentisanost društva zbog nasilnog zanemarivanja i potcenjivanja sopstvenih korena.

Iščekujemo napredak, nadamo se da ćemo postati zemlja u kojoj se lepše i lakše živi, a neprestano odbacujemo svoju tradiciju. A baš se tradicija, skup vrednosti potvrđenih vremenom, nalazi u osnovi društvenog i kulturnog napretka.

S druge strane, diktat modernosti je sveopšti fenomen kojem se potčinjava današnji čovek. Svuda na svetu ljudi pokušavaju da uhvate korak s vremenom, da budu savremeni, a izgleda da u toj opštoj jurnjavi gubimo vreme i gubimo smisao.

Ponekad nam se učini da se ceo svet nalazi na pokretnim stepenicama koje se neprekidno podižu i spuštaju. Sići sa tih stepenica, usporiti, stati sa strane, predstavlja luksuz koji retko kad sebi možemo da dozvolimo.

Duh Skadarlije, merak Srbije i tradicija Vojvodine

Hrana i za telo, i za dušu – Salaš Vojvodić - Borča - Beograd - Jagnjeće pečenje - 2015Kada nas je slučaj doveo do Salaša Vojvodić, prvo što smo osetili bio je – mir. On nas je sasvim obuzeo i podsetio na zaboravljenu veštinu – usporavanje.

Tome su svakako doprineli divan ambijent, prirodni materijali od kojih je restoran izgrađen, uređenje prostora koje odiše jednostavnošću inspirisanom srpskom tradicijom, srdačno osoblje i toplina koja se oseća bukvalno u svemu – u svakom jelu, u svakom detalju enterijera, u svakom osmehu naših domaćina.

Još nismo ni otvorili jelovnik a već smo znali da će nam ovo mesto biti jedno od onih u koje ćemo se vraćati sa osećanjem da se vraćamo kući ili da dolazimo kod dragih prijatelja.

Šta je to što Salaš Vojvodić čini tako posebnim? Rekli bismo – sve. Ipak, ako treba nešto izdvojiti, onda bismo na prvo mesto stavili jelovnik – domaća jela spremljena na starinski način, bez aditiva, konzervansa i svih onih veštačkih pojačivača ukusa koje nije lako izbeći u današnje vreme.

Kako red nalaže…

Hrana i za telo, i za dušu – Salaš Vojvodić - Borča - BeogradNaše uživanje u restoranu tradicionalno spremljenih specijaliteta započeli smo nazdravljanjem uz dunjevaču iz podruma „Vagić“.

Rakije ovog proizvođača prepoznatljive su po izuzetnom kvalitetu koji ih i svrstava u onu kategoriju koju svi poznavaoci rakije označavaju jednostavno kao „domaća“.

Potom smo probali pogaču ispod sača i prosto smo se uzdržavali da je ne pojedemo celu pre nego što stignu ostale đakonije. Spremljena onako kako su to radile naše prabake, mirisala je na vremena u kojima se znao red, vremena u kojima se stariji poštovao, a mlađi nastavljao i unapređivao započeto.

Miris nas je odveo do onoga što se zove ognjište – reč koja u sebi skuplja značenja kao što su rodna kuća, dom, toplina, ljubav, koren, zavičaj, mesto gde se nešto gaji, neguje.

Posle je na red stiglo jagnjeće i praseće pečenje ispečeno ispod sača, sveže, kvalitetno meso. Iako nismo ljubitelji pečenja, odlučili smo da poslušamo srdačnog konobara i da probamo bar jedno parče, posle čega smo shvatili da meso spremljeno na ovaj način predstavlja zaista vrhunac gastronomskog uživanja. Pogađate, nismo se zaustavili na jednom parčetu!

Sarmice, jagnjetina, čvarci i proja…

Bliska prijateljica koja živi u Londonu veći deo svog života i koja mnogo putuje po celom svetu, nedavno nam je rekla da bi ako bi imala prilike da kaže svoju poslednju želju, tražila da joj se kao glavno jelo donesu sarmice od kiselog kupusa koji se kiselio u drvenoj kaci i jagnjeće pečenje ispod sača a kao predjelo bi volela da dobije duvan-čvarke i vruću proju. Najpre smo se slatko smejali ideji da joj neko po Londonu traži kiseli kupus, jagnjetinu ispod sača i čvarke, zaključivši da bi se ona naživela čekajući da joj se ispuni poslednja želja.

Hrana i za telo, i za dušu – Salaš Vojvodić - Borča - Beograd

Ova nas je šala dovela do jednog sasvim ozbiljnog razgovora o kvalitetima naše tradicionalne kuhinje, kao i o tome zašto se većina naših mladih odnosi s potcenjivanjem prema gotovo svemu što pripada srpskom nasleđu, pa tako i prema domaćim specijalitetima, dok se stranci pak uglavnom oduševljavaju njima.

Razgovor smo zaključili složivši se da je sasvim ispravna ona teza po kojoj samo patriota može biti kosmopolita; samo onaj čovek koji voli svoju zemlju, može voleti ceo svet.

Kuhinja je deo nasleđa koje se prenosi s generacije na generaciju, važan deo nacionalne kulture. Jedan od čestih argumenata antitradicionalista jeste upravo taj da srpski specijaliteti i nisu zapravo samo srpski, tj. da uopšte i nisu srpski.

Ovom izrazito površnom shvatanju stvari može se suprotstaviti poređenje s jezikom: u našem jeziku ima mnogo stranih reči koje su prilagođene srpskom jeziku, ali ga to ne čini ništa manje autentičnim. I to je, gle čuda! – slučaj i sa svim drugim jezicima.

Zbog veoma sličnih kuhinja svih zemalja u regionu, teško je definisati pojam nacionalne kuhinje, ali ipak mi sa ovih prostora jasno znamo razliku između leskovačke pljeskavice i pljeskavice iz Podgorice, pasulja sa juga Srbije i vojvođanskog pasulja, ćevapa u Sarajevu i Beogradu i slično. Dakle, pečenje se pravi i drugde, ne samo kod nas, ali to ne znači da to nije naše jelo, a još manje da se u njemu ne može uživati i biti ponosan što je i ono deo naše tradicije.

Pečenje je definitivno srpsko tradicionalno jelo

Jagnjeće pečenje u Salašu Vojvodić jedno je od najboljih koje smo ikada probali. Odmah smo se složili da ćemo svoju prijateljicu iz Londona kada nas sledeći put poseti, obavezno dovesti ovde.

Smejali smo se pri pomisli da će svoju poslednju želju sigurno dopuniti detaljnijim opisom odakle tačno želi jagnjenje pečenje i sarmice ako bude bila zima – iz restorana toplih, zemljanih boja, smeštenog u naselju Borča, desetak kilometara od centra Beograda – iz Salaša Vojvodić.

Hrana i za telo, i za dušu – Salaš Vojvodić - Borča - Beograd

Izuzetno prijatan ambijent i nenametljiva a odlična usluga omogućili su nam da na miru razgovaramo uživajući u svakom zalogaju. Taman kada smo se odlučivali između palačinki s domaćim pekmezom i pite sa orasima, začuli su se prijatni zvuci harmonike, tamburice i gitare. Poznata melodija nam je pomogla da shvatimo da ma šta da izaberemo, biće podjednako dobro.

Vinarija Aleksić Salaš Vojvodić Vina Borča BeogradPrepustili smo se uživanju u muzici pijuckajući crveno vidu iz podruma Aleksić.

Kako nam je ljubazni somalijer objasnio još na početku našeg gastronomskog uživanja, vina „Aleksić“ dolaze iz vinograda na sunčanom jugu Srbije iz okoline Vranja.

Prave se po tradicionalnoj recepturi, proverenoj godinama i potvrđenoj iskustvom a spoj klime i zemljišta, odabrane sorte, znanja i posvećenosti daju vina koja se dugo pamte.

Poslastice su nas vratile u detinjstvo, u one duge raspuste provedene na selu kod bake i deke. Pošto smo popili domaću kafu, osetili smo se spremnima da se vratimo svakodnevnici, osveženi i osnaženi.

Ne samo da su nam stomaci bili puni ukusnih jela, nego nam je i duša bila ispunjena mirom i radošću – onim osećanjima koja pamtimo iz vremena velikih porodičnih okupljanja kada su se jela spremala s mnogo ljubavi a potom bi se uz razgovor pretvarala u materiju od koje se gradio osećaj zajedništva i pripadnosti.

Neke vrednosti su zaista dovoljno stare da bi uvek bile mlade.

Salaš Vojvodić Borča Beograd Pečenje Restoran

Hrana i za telo, i za dušu – Salaš Vojvodić - Borča - Beograd Hrana i za telo, i za dušu – Salaš Vojvodić - Borča - Beograd Hrana i za telo, i za dušu – Salaš Vojvodić - Borča - Beograd

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Devojčicu udario kombi dok je pretrčavala ulicu u Borči

    Pešaka udario kombi u Borči

    Lepo lice porodice, Borča, LOBI

    „Lepo lice porodice“ u Borči