in

Hodnici u Hitnoj puni dece sa opekotinama, povredama očiju i raznesenim prstima

Hodnici na Urgentnom centru su nam puni dece sa povredama oka, lica i prstiju, a sve zbog petardi i druge pirotehnike, izjavila je profesorka dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja neurohirurgije u Kliničkom centru Srbije.

Ona apeluje na roditelje da povedu više računa o svojoj deci, ističe da moraju da imaju kontrolu nad takvim stvarima, a država bi takođe trebalo da se ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem.

profesorka dr Danica Grujičić

Nepisano je pravilo da zimski meseci prodavcima najrazličitijih pirotehničkih sredstava donose veliki profit, a lekarima u bolnicama širom Srbije sve veći broj maloletnih pacijenata koji na njihova vrata dolaze sa povredama dobijenim usled nepravilnog rukovanja ovim nimalo bezazlenim vidom zabave.

„Svake godine je ista priča. Tako je otkad radim, ali ipak mi se čini da je poslednjih godina stvar uzela maha i da je povređene dece sve više“ – kaže doktorka.

Grujičićeva ističe da zbog neobazrivog korišćenja petardi stradaju mnogi delovi tela. Među pacijentima nalaze se, kako dodaje, i starije osobe, ali deca su prema njenom mišljenju ipak prioriotet.

Podsetimo, kazne za remećenje javnog reda i mira paljenjem i bacanjem petardi, topovskih udara ili drugih sličnih sredstava iznose od 50.000 do 100.000 dinara, a praznični dani u tom smislu nisu izuzetak. Njihova upotreba nekažnjiva je samo ako se koristi bez ugrožavanja drugih osoba, dakle u sopstvenom domu ili dvorištu.

Ipak, upotreba petardi nas i naše najbliže može da košta mnogo više od novca. Zato: OPREZ!

(Izvor: Blic, Foto: Blic)

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Danas i sutra bez saobraćaja u centru zbog dočeka

    Da li ste znali... LOBI INFO

    Da je Borča najveće naselje u Srbiji i Beogradu