in

Hakeri napali beogradske apoteke, trenutno zastoj u nabavci

Lekovi na recept izdaju se u beogradskim apotekama, zaliha ima dovoljno, ali trenutno postoji zastoj u nabavci. Razlog je napad hakera na sistem Apotekarske ustanove Beograd. 

 Juče ujutro je krenuo elektronski recept, a prethodni dan nije funkcionisao u našim apotekama, jer smo tu direktno vezani preko Interneta. Mi smo se sami potpuno isključili sa mreže da ne bi došlo do novih problema, tako da smo od juče normalno funkcionisali. Elektronski recept se redovno izdavao – navodi direktorka „Apoteka Beograd – Jasminka Bjeletić

Međutim, dodaje Bjeletićeva, nisu krenuli sa automatskim naručivanjem, pošto ima dovoljno robe u apotekama. Objašnjava da naručivanja nisu počela jer se vrši provera računara u svakom objektu, „da vidimo da se tu nije nešto desilo“.

„Prema našim informacijama – nije, jer smo mi odmah zaključali celu mrežu“, kaže direktorka „Apoteka Beograd“.

Virus koji je zaključao podatke na serverima apotekarske ustanove prvi put je korišćen u Srbiji, tako da postojeća zaštita nije uspela da spreči blokadu.

Još nije moguć pristup toj bazi, ali je veća šteta izbegnuta zahvaljujući tome što u sistemu postoji nekoliko kopija koje su zaštićene i koje se sada koriste.

„Sada se prebacuju podaci u bazu podataka iz apoteka koje su radile tri dana redovno. Mi to sada učitavamo, proveravamo i automatsko naručivanje lekova će moći da se radi od petka“, najavila je Jasminka Bjeletić.

Profesor Računarskog fakulteta Petar Bojović rekao jeda napad verovatno nije strogo ciljan na apoteke i da je u pitanju „neka vrsta slučajnog napada“.

Napad koji se najčešće sprovodi na Internetu i ima cilj upad u informacione sisteme računara, verovatno da bi ih koristili da bi dalje napadali nekog. To je način da se regrutuju računari koji nisu dovoljno zaštićeni da napadaju druge na Internetu – objašnjava Bojović.

Apsolutna zaštita nije moguća, ističe Bojović i napominje da oni koji napadaju ne moraju biti samo kriminalci, već i mladi koji pokušavaju da na pogrešan način da usmere svoju istraživačku energiju.

Foto: RAS Srbija

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Jutros u Padinskoj skeli muškarac izvršio samoubistvo

    Beograd tokom jučerašnjeg dana najzagađeniji grad na svetu