in

GSP bez vozača, ne zna se ko će voziti od septembra

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd ima veliki problem sa nedostatkom vozača i pitanje je hoće li 3. septembra uopšte moći da vozi po redovnom redu vožnje.

Predsednik samostalnog sindikata GSP Beograd, Zoran Antić, izjavio je u medijima da u doglednoj budućnosti može da se desi da Srbija ostane bez vozača. 

Imamo potpisano saopštenje sa Skupštinom grada Beograda da će od oktobra kroz kolektivni ugovor posebno za vozače GSP-a biti značajnih povećanja primanja, jer smo na dnu lestvice po platama – istakao je on.

Kako je rekao, cilj je da se zadrže postojeći vozači da ne odu, jer imaju „čvrst dogovor sa skupštinom da će se osetiti značajno poboljšanje“.

GSP trenutno ima između 2.800 i 3.000 vozača, a Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja tvrdi da celoj Srbiji nedostaje vozača, i to oko 5.000!

Kako je Božović objasnio, postojao je čitav niz aktivnosti da se zadrže i poveća broj vozača. Razmišljalo se da se pomeri starosna granica, da se vozi od 20. i 21. godine, kao što su uradile Hrvatska i Slovenija, tj. sve zemlje koje imaju problem sa vozačima, a sada tamo odlaze i naši zbog novca.

Antić kaže da naši vozači mahom odlaze u Nemačku, gde su plate 1.200 i .1500 evra, a u GSP-u su 400 i 450 evra. Naglasio je da je bitno istaći da će to značajno da se promeni od 1. oktobra. Tu ima jako puno stavki koje utiču na platu, bonusi, noćni rad, minuli rad.

Božović je podsetio i da su nedavno beogradski prevoznici upozorili nadležne da se ne iznenade ako za nekoliko godine autobuse ne bude imao ko da vozi.

Ovo je period kada moramo da reagujemo jer ćemo izgubiti transport – upozorio je on.

Antić je podsetio i da je konkurs za vozače stalno otvoren i da sada daju mogućnost da vozači koji imaju C kategoriju konkurišu, da će im GSP platiti D kategoriju uz obavezu da dve godine rade u ovom preduzeću.

Antić je izneo podatak da se na konkurs pre tri godine javilo 250 ljudi, a da ih sada uopšte nema iako je konkurs stalno otvoren.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Razvaljena ograda na Pančevcu opasna za bicikliste i pešake

Autobusi preusmereni, a rupu u Borči niko ne sanira