in

Fizičko od septembra i u vrtićima leve obale

Vrtić Veseljko Kotež, LOBI
Vrtić Veseljko Kotež, LOBI

Sportsko udruženje za fizičko vežbanje u predškolskim ustanovama i Grad Beograd udružili su se i odlučili da ove jeseni u svim vrtićima na teritoriji glavnog grada započnu projekat „Stvaranje zdravih ličnosti i budućih sportista“.

Sportsko udruženje i Grad odlučili su se na ovaj iskorak kako bi uticali na sve lošiju sliku koju statistike slikaju o fizičkoj aktivnosti i spremnosti kako naše omladine, tako i onih najmlađih. Brojke govore da će se prosečni životni vek ljudi u Srbiji smanjiti za ček pet godina ako se nešto ne uradi na ovom polju.

U prethodna tri meseca ovaj projekat je probno izvođen u dva beogradska vrtića i stručnjaci su tad uvideli nedopustive probleme koje jako mala deca imaju sa svojom motorikom i držanjem. Stoga su zaključili da je ovaj projekat odlična ideja i da se mora do kraja sprovesti u delo.

Iako je mališanima bilo teško da izvedu neke vežbe, predsednik Sportskog udruženja za fizičko vežbanje u predškolskim ustanovama Goran Grujović kaže da su deca bila veoma zainteresovana i voljna da učestvuju u svemu.

Svaki vrtić koji ima uslove za to, od septembra će imati i nastavu fizičkog vaspitanja. Ona će se sprovoditi dva puta nedeljno, u trajanju od 35 minuta i u grupama do 20 dece. Časove će voditi studenti tri sportska fakulteta, kojima će ovaj projekat predstavljati praksu.

Prvi cilj projekta „Stvaranje zdravih ličnosti i budućih sportista“ jeste smanjenje broja dece koja imaju probleme sa gojaznošću, ravnim tabanima i krivom kičmom.

Deca iz vrtića koji nemaju odgovarajuće prostorije za fizičke aktivnosti moći će vežbati na okupljanjima u „Pioniru“.

Tako da, dragi roditelji sa leve obale, ukoliko vaše dete ide u predškolsku ustanovu koja nema odgovarajuću salu za vežbanje, potrudite se da tokom zimskog perioda redovno vodite svoju decu na ove kratke vežbe koje će im sigurno biti zanimljive a neće škoditi a tokom prolećnih i letnjih meseci mališani će već moći vežbati na otvorenom. 🙂

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Isključenja struje u Krnjači

    KOLAPS NA PANČEVCU: Zbog sudara obe trake u zastoju