in

Dunav tek u petak iznad nivoa vanredne odbrane (FOTO)

Dunav 20-05-2014
Dunav 20-05-2014

Veliki broj zabrinutih građana leve obale danas je posetio nasip na Dunavu kako bi lično videli kakvo je stanje. Stoga smo ovu informaciju namenili onima koji danas nisu stigli tamo da odu.

Dunav je u porastu i to se na ivici nasipa vidi, ali porast je manji nego prethodnih dana. Prema današnjem izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), planirani vodostaj narednih dana biće niži nego što je najavljeno prethodnih dana.

Trenutni vodostaj kod Zemuna iznosi 602 cm a kod Pančeva 596 cm. Novi podaci govore da Dunav u četvrtak neće preći granicu vanredne odbrane, dok će u petak biti malo iznad granice od 650 cm. Prognozirani vodostaj u petak 23. maja za Zemun je 663 cm a za Pančevo 654 cm.

Dunav tek u petak prelazi nivo vanredne odbrane - 20-05-2014 Dunav tek u petak prelazi nivo vanredne odbrane - 20-05-2014 Dunav tek u petak prelazi nivo vanredne odbrane - 20-05-2014

Dunav tek u petak prelazi nivo vanredne odbrane - 20-05-2014 Dunav tek u petak prelazi nivo vanredne odbrane - 20-05-2014 Dunav tek u petak prelazi nivo vanredne odbrane - 20-05-2014

Šta znači redovna odbrana, a šta vanredna?

Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.). Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbranbenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolosanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Njega proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr.

VAŽNO! U vreme trajanja odbrane od poplava, Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognozu subjektima odbrane od poplava i javnosti.

Kao što smo i obećali, svaki dan ćemo pratiti stanje vodostaja na Dunavu i izveštavati vas o tome.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Organizovana preventivna dezinfekcija svih prihvatilišta u Beogradu

Organizovana preventivna dezinfekcija svih prihvatilišta u Beogradu

Mesna zajednica Borča: Potrebna hrana, voda i sredstva za higijenu

Mesna zajednica Borča: Potrebni hrana, voda i sredstva za higijenu