in

Državni službenici moraće na obukama da se uče ljubaznosti

Kako komunicirati sa građanima i organizovati rad, kako treba da izgleda radni prostor, ali i kada se ide na pauzu – to će biti lekcije za službenike javne uprave koji će proći kroz Nacionalnu akademiju za javnu upravu.

Program je zamišljen u skladu sa ciljem da je građanima neophodno pružiti bolje javne usluge. Na obuku će ići kako službenici u ministarstvima, gradskim i opštinskim upravama, tako i zaposleni u drugim organima javne uprave – sudstvu, tužilaštvu, državnom pravobranilaštvu, ali i u samostalnim i nezavisnim državnim organima i organizacijama.

Dakle, zaposleni u državnim institucijama će morati da nauče kako se pružaju usluge građanima, sprovode propisi, digitalnu pismenost, timski rad, odnose sa javnošću, vođenje podataka, pripremanje i pisanje strategija, kreiranje javne politike i druge veštine.

Dražen Maravić, v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, kaže da je jedan od najvećih zadataka akademije „da razvije servisnu orijentaciju službenika“.

Cilj je da se službenici u budućnosti ponašaju onako kako se danas ponašaju zaposleni u bankama ili u osiguravajućim kućama. Od službenika će se zahtevati da dobro poznaju svoj posao i da ga rade na ljubazan, prijatan i efikasan način i upravo to sve će se učiti na akademiji.

Neće se moći, kao pre, ići na pauzu kada nije predviđeno vreme za nju, i neće biti više situacija da se jede u toku rada sa strankom.

– objašnjava Maravić.

On kaže da na Akademiji očekuju velike izazove i otpor službenika koji će neminovno doći sa promenama, ali naglašava da ih to neće pokolebati.

Dražen Maravić

Kako dodaje, veliki deo posla će biti na rukovodiocima jer će oni voditi računa o tome kako se zaposleni ponašaju na šalterima i moraće da rešavaju kako da promene način rada zaposlenih u javnoj upravi, ali i kako da se nose sa otporima koji će se javiti zbog ovih promena.

Obuke se već sprovode od marta, traju dva do tri dana i obavljaju se u toku radnog vremena. Nekada je to ceo dan, a nekada nije, u zavisnosti od problematike. U pitanju su klasična predavanja ili radionice. Koristi se mentorstvo koje je naročito važno u odnosu rukovodilac-službenik.

Kako objašnjava Maravić, rukovodioci će imati veliku odgovornost, a zaposleni koji budu odstupali od pravila trpeće posledice. Vladina služba za upravljanje kadrovima pružaće rukovodiocima stručnu pomoć ako imaju nerešiv problem sa otporom od strane službenika. 

Foto: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Leva obala zabelela, uskoro jače padavine, grejanje 24 časa

    Opština Palilula započela podelu industrijske soli