Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Drvo “plače” u parkiću u Centru I u Borči

u Društvo od
Tara – T2

U parkiću u Centru I između ulica Ličke i Banijske u Borči iz najdeblje grane drveta već četiri dana obilno curi tečnost praveći veliku baru na betonu.

Ova pojava uznemirila je stanare obližnje zgrade, ali i sve ostale građane koji šetaju tim parkom. Zaustavljaju se ispred „rasplakanog” drveta, gledaju, dodiruju mokro stablo i vrte glavom.

Mlađi u šali kažu da je to zato što je „Toma Nikolić najavio kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima, te je drvo pozitivno odreagovalo, dajući mu siguran znak da bi trebalo da ide do kraja”, dok oni malo stariji ne skidaju zabrinut izraz s lica.

– Sine, ne znam kakav je ovo znak! Ovde živim već 30 godina, prolazim pored drveta svakodnevno i nikada se slična situacija nije desila. Ta voda je odjednom počela da se sliva niz najdeblju granu. Kao da je neko odvrnuo česmu. Prvo sam pomislila da se radi o ostatku nekog leda od nedavnog minusa koji je vladao, ali sam shvatila da se sav led i sneg otopio. Pa onomad je bilo čak 12 stepeni – priča baka J. L. (72), koja je odbila fotografisanje za novine. Ona ne misili da je to loš znak.

Zanimljivo:  Kotež još uvek bez struje, isto snašlo i Mokri Sebeš

I dodaje, pre mislim da nam drvo poručuje da mu treba pomoć. Sa druge strane, mi ljudi smo krhka bića. Ograničeni smo da shvatimo retke pojave, pa ih onda svrstavamo u onostrano. Možda je tečnost iz drveta lekovita. Ne znam.

A da nema razloga za paniku, strah, čuda i onostrana nagađanja, kaže za „Alo!” Milan Petrović, inženjer šumarstva.

– Nema tu nikakvog čuda. Moguće je da drvo ima vrlo dubok koren, koji je povukao dosta tečnosti. Posle topljenja leda i snega tlo je puno vlage. Visok je vodostaj Dunava, što utiče i na podzemne vode. Najverovatnije je o tome reč. Drvo nije u mogućnosti da apsorbuje tu količinu tečnosti, pa je ona počela da izbija iz te grane. U praksi se takvo curenje zaustavljalo posle nekoliko dana, što očekujem i kod tog stabla – naveo je on.

Zanimljivo:  Još samo nekoliko dana do Pasuljijade u Borči

Ako nije do podzemnih voda i korena stabla, onda je neka cev pukla ali više će se znati za koji dan.

Izvor: Alo

 

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Društvo

Idi na Vrh