in

Donete izmene zakona, uskoro lakša legalizacija za sugrađane koji imaju manje kvadrature

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da izmene i dopune Zakona o ozakonjenju, koje su juče stupile na snagu, daju gradu instrumente da konačno stane na put bespravnoj gradnji. On je precizirao da više nije moguće ozakoniti objekte koji su građeni posle 2015. godine.

S druge strane, više nije moguć ni promet bespravnim objektima ukoliko ne postoji regularna građevinska dozvola ili nisu ozakonjeni, što će biti motiv građanima da svoje objekte i ozakone.

Važna novina jeste i to što će objekti građeni na javnim površinama moći da se ruše i više se neće čekati Upravni sud. Na taj način brže će se rešavati problemi kada neko bezočno gradi na zelenoj površini, na mestu gde je predviđen put, metro ili gde se nalaze magistralne vodovodne cevi.

Postojaće jedinstven registar bespravnih objekata, a svaki građanin moći će da proveri u kojoj je fazi legalizacije određeni objekat. Građani će tako biti zaštićeni od moguće prevare – istakao je Vesić.

Grad Beograd će dati dodatni doprinos da ozakonjenje ide brže, te se očekuje izmena Statuta grada Beograda kojom će se proces ozakonjenja do 300 kvadrata preneti u nadležnost opština, a u prigradskim opštinama do 800 kvadrata.

Građani će svoje objekte moći da ozakone tamo gde žive, a od opština ćemo čak tražiti da ozakonjenje vrše i u mesnim zajednicama. Cilj je da se taj proces što više približi građanima – naveo je Vesić.

Jedna od novina, istakao je Vesić, jeste i to da za bespravnu gradnju ne odgovara samo investitor već i vlasnik parcele. Zamenik gradonačelnika je pozvao i sve one koji žele da grade da to čine u skladu sa zakonima, uz građevinsku dozvolu i plaćanje svih obaveza prema državi.

Na osnovu ovih izjava, može se zaključiti da će legalizacija biti olakšana za građane koji legalizuju objekte kao što su stanovi i privatne kuće do 300 kvadratnh metara. Sa druge strane, investitori koji započnu gradnju velikih stambenih objekata bez prethodno pribavljenih građevinskih dozvola, konačno bi trebalo da budu oštro sankcionisani.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Legalizacija je bila 2003, 5,9 ..pa tako redom do ove nove 15, sto nije 13 kad je nova vlast dosla. Bgd je davno vec imao nelegalno naselje Kaludjerica, pa Ovca pa Borca i svima su vlasti delile zemlju na 99 god. RADNICKI STANOVI su pokradeni od partija a kako izviru novi kadrovi tako i legalizacije te tako BGD postade partijski grad.

U subotu u Borči nestala naša sugrađanka Anica Dabović

Glogonjski rit, Tovilište i Padinska bez vode zbog rekonstrukcije vodovoda