in

Dom za stare u Borči radi bez licence

Korisnici se žale da stanare vezuju i zlostavljaju

Slutnje porodice da je njihova bliska osoba loše tretirana u domu dovele su do saznanja da je dom izgubio licencu.

Dom za stare u Borči „Nada“ nema licencu za rad, ali je uprkos tome otvoren i prima nove korisnike – do ovog neverovatnog saznanja su došli novinari Telegrafa tragom priče jedne porodice, koja im se anonimno obratila, sa pričom o tome kako je njihov član porodice neljudski tretiran u ovoj ustanovi.

– Naš deka bio je smešten u ovom domu. Počeli smo da sumnjamo da on ne dobija pravovremenu terapiju, da nema negu kakvu zaslužuje i za koju smo platili uslugu. Deka je posle boravka u domu izgledao užasno, dezorijentisano, nismo mogli da ga prepoznamo. Saznali smo da u domu ima više korisnika nego što je to dozvoljeno, da spavaju čak i u bračnim krevetima, da ih vezuju i zapostavljaju. Dobili smo i fotografije kako to sve izgleda unutra i, verujte, bilo nam je loše samo kada gledamo to – rekli su iz porodice deke iz doma.

Obzirom na to da je reč o osetljivom pitanju, kao i da su u domu smeštene osobe koje su u teškom stanju demencije, kao i da su, nažalost, tužne slike nekada realnost, a ne samo posledica nemara, pre kontaktiranja doma odlučili su da provere da li je bilo prijava inspekciji socijalnog rada.

Međutim, na iznenađenje, dom koji se uredno reklamira na internetu i radi, izgubio je licencu još u martu mesecu!

Ministarstvo je izdalo zabranu rada Domu za smeštaj odraslih i starijih lica „Nada“ u Borči dana 18. 3. 2021. godine. Dom nema licencu za pružanje usluge domskog smeštaja odraslima i starijima. Od zabrane rada nije bilo prijave građana – kratak je odgovor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U odgovoru se ne navode razlozi zatvaranja doma. Slutnje porodice da je njihova bliska osoba loše tretirana u domu dovele su nas samo do saznanja da je dom izgubio licencu.

Na pitanje da li primaju korisnike, odgovor u domu je bio potvrdan.

Zatraženo je da pošalju licencu za svoj rad, što ih je zbunilo, ali su rekli da će to učiniti putem mejla, što nije učinjeno.

U međuvremenu, novinari su ponovo kontaktirali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i zatražili da hitno provere navode da dom, uprkos zabrani, radi.

Izvor: Telegraf

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Teška saobraćajna nezgoda na Pančevačkom putu

Slika iz Borče koja je izvazvala oduševljenje mnogih :)