Đaci se danas vratili u školske klupe osnovnih i srednjih škola - www.lobi-info.rs

Đaci se danas vratili u školske klupe osnovnih i srednjih škola

3 minuta za čitanje

Nova školska godina za osnovce i srednjoškolce u Srbiji počela je danas, 3. septembra. Kako smo saznali od školaraca i roditelja, jutros je bilo gužvi u vozilima gradskog prevoza na levoj obali. Ipak, ovakvo stanje tipično je za prvi školski dan

Gradska opština Palilula podelila je i ove godine prvacima u 17 palilulskih osnovnih škola 1800 rančeva sa kompletnom opremom, pernicama, više vrsta i veličina sveski, nalepnice za sveske, rasporede časova, bojice.

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole prvo polugodište počinje danas i završava se 31. januara 2019. godine. Na prvu kratku pauzu – jesenji raspust, učenici će vec u novembru i taj raspust trajaće četiri dana od 9. do 12. novembra.

Đaci osnovnih škola i njihovi roditelji treba da se pripreme na niz noviteta. Novi izborni predmeti, digitalni udžbenici, više časova ali i rasterećeno gradivo za „petake“ samo su neki od njih.

Od ove godine očekuje se veći broj časova u gimnazijama. On će sa 31 biti povećan na 33 nedeljno, a sve zbog novih izbornih predmeta koje će imati i osnovci i srednjoškolci. Pored građanskog vaspitanja i veronauke, prvaci će od ove godine birati još dva od šest ponuđenih predmeta.

Ekskurzije samo po Srbiji

Na žalost đaka, a radost roditelja, od ove godine više neće biti ekskurzija van Srbije, što će znatno uticati na njihovu cenu. Na ekskurziju u inostranstvo ići će samo učenici četvrtog razreda srednje škole.

Digitalni udžbenici

Sa početkom ove školske godine počinje i upotreba elektronskih udžbenika u pojedinim školama, koje će koristiti đaci prvog i petog razreda. Za rad sa ovakvim nastavnim sredstvom obučeno je oko 2.000 nastavnika.

Časovi skraćeni zbog štrajka?

Školarci bi već od prvog dana mogli imati časove u trajanju od 30 minuta zbog štrajka četiri sindikata prosvetnih radnika, koji ovim iskazuju nezadovoljstvo zbog toga što je veliki broj prosvetnih radnika prebačen u devetu platnu grupu, dok je 1.000 bibliotekara ostalo u sedmoj platnoj grupi.

Uz to, 98 odsto prosvetara se nalazi u osmoj platnoj grupi, gde, prema rečima predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasne Janković, nema mogućnosti za napredovanje.

Ostavite odgovor

Prethodna priča

Mlađi muškarac skočio sa Pančevačkog mosta

Sledaća priča

Saobraćaj jutros pojačanog intenziteta, ali bez većih zastoja

Poslednje od Vesti