in

Đaci se danas vratili u školske klupe osnovnih i srednjih škola

Nova školska godina za osnovce i srednjoškolce u Srbiji počela je danas, 3. septembra. Kako smo saznali od školaraca i roditelja, jutros je bilo gužvi u vozilima gradskog prevoza na levoj obali. Ipak, ovakvo stanje tipično je za prvi školski dan

Gradska opština Palilula podelila je i ove godine prvacima u 17 palilulskih osnovnih škola 1800 rančeva sa kompletnom opremom, pernicama, više vrsta i veličina sveski, nalepnice za sveske, rasporede časova, bojice.

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole prvo polugodište počinje danas i završava se 31. januara 2019. godine. Na prvu kratku pauzu – jesenji raspust, učenici će vec u novembru i taj raspust trajaće četiri dana od 9. do 12. novembra.

Đaci osnovnih škola i njihovi roditelji treba da se pripreme na niz noviteta. Novi izborni predmeti, digitalni udžbenici, više časova ali i rasterećeno gradivo za „petake“ samo su neki od njih.

Od ove godine očekuje se veći broj časova u gimnazijama. On će sa 31 biti povećan na 33 nedeljno, a sve zbog novih izbornih predmeta koje će imati i osnovci i srednjoškolci. Pored građanskog vaspitanja i veronauke, prvaci će od ove godine birati još dva od šest ponuđenih predmeta.

Ekskurzije samo po Srbiji

Na žalost đaka, a radost roditelja, od ove godine više neće biti ekskurzija van Srbije, što će znatno uticati na njihovu cenu. Na ekskurziju u inostranstvo ići će samo učenici četvrtog razreda srednje škole.

Digitalni udžbenici

Sa početkom ove školske godine počinje i upotreba elektronskih udžbenika u pojedinim školama, koje će koristiti đaci prvog i petog razreda. Za rad sa ovakvim nastavnim sredstvom obučeno je oko 2.000 nastavnika.

Časovi skraćeni zbog štrajka?

Školarci bi već od prvog dana mogli imati časove u trajanju od 30 minuta zbog štrajka četiri sindikata prosvetnih radnika, koji ovim iskazuju nezadovoljstvo zbog toga što je veliki broj prosvetnih radnika prebačen u devetu platnu grupu, dok je 1.000 bibliotekara ostalo u sedmoj platnoj grupi.

Uz to, 98 odsto prosvetara se nalazi u osmoj platnoj grupi, gde, prema rečima predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasne Janković, nema mogućnosti za napredovanje.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Mlađi muškarac skočio sa Pančevačkog mosta

    Saobraćaj jutros pojačanog intenziteta, ali bez većih zastoja