in

Divlja gradnja u Krnjači divlja pred dolazak nove lokalne vlasti

Investitor koji već godinama nelegalno gradi na teritoriji opštine Palilula, jer ga je štitilo dosadašnje rukovodstvo, ubrzano privodi kraju radove u Krnjači pred dolazak nove opštinske vlasti, iako ima zabranu da radi.

Kako za „Alo!“ tvrdi dobro obavešten izvor, investitor Zoran T. naširoko je poznat u Paliluli jer je poslednjih godina nelegalno sazidao nekoliko desetina hiljada kvadrata u toj opštini, u čemu niko nije uspeo da ga spreči, jer je imao zaštitu samog vrha opštinskog rukovodstva. Čak ni intervencije Gradske građevinske inspekcije nisu zaustavile njegovo bahaćenje.

– Sada je situacija još gora. Pošto se uplašio da će im nova vlast, zaustaviti dalju gradnju nelegalnih objekata, on tera radnike da danonoćno rade i što više odmaknu sa radovima.

Tako na divljem gradilištu u Krnjači u Partizanskom bloku, rade punom parom, iako je ono zatvoreno i naređeno je rušenje objekta, i to zahvaljujući Gradskoj inspekciji koja je naterala opštinu da izda rešenje o rušenju objekta. Podignuta je i krivična prijava protiv Zorana T., ali uzalud – tvrdi sagovornik „Alo!“.

Opština bez komentara

Iako su pokušali u opštini Palilula da saznaju kako je moguće da pored svih zabrana i rešenja o rušenju objekta, investitor Zoran T. i dalje neometano zida, ali „Alo!“ nije dobio nikakav odgovor.

On dodaje da je Zoran T. samo pokidao inspekcijski pečat na gradilištu i nesmetano, velikom brzinom nastavio da zida zgradu.

– Da stvar bude još gora, zgradu visoku nekoliko spratova počeo je da podiže na samo dva metra od postojeće, legano sagrađene, i bukvalno će im zazidati prozore i terase i ugroziti njihovu bezbednost. Ovakvim vandalizmom, on najgrublje krši i Pravilnik o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije, koji kaže da udaljenost između objekata ne može biti manja od četiri metra ako postojeći objekat ima prozore – napominje sagovornik „Alo!“, dodajući da je to osma višespratnica koju Zoran T. nelegalno podiže u Krnjači i na taj način se bogati od prodaje stanova.

Ovim povodom juče je reagovala i Gradska građevinska inspekcija.

– Gradska građevinska inspekcija izvršila je obilazak gradilišta i konstatovala da se radovi izvode. Odmah je obaveštena Građevinska inspekcija Palilule i nadalje će Gradska inspekcija nastojati da nadležna inspekcija Palilule prvenstveno utvrdi investitora radova, da obustavi dalje izvođenje radova i da ukloni bespravan objekat. U sprečavanju dalje izgradnje objekta uključićemo i MUP i tužilaštvo – istakli su u Gradskoj građevinskoj inspekciji za „Alo!“.

Oni su precizirali i da se plac na kome se izvode radovi nalazi između dve stambene zgrade i jedne porodične kuće. Temelji koji su izvedeni su udaljeni od dva do tri metra od svakog objekta koji ga okružuju, a na delu osnove koja je paralelna sa ulicom, a nalazi se u dubini parcele ozidan je zid od betonskih blokova do visine oko 1,6 metar.

Javna tajna: „Opštini davali reket“

„Alo!“ je već pisao o rasprostranjenosti nelegalne gradnje u opštini Palilula. Kako je njihov sagovornik tada rekao, javna je tajna da su investitori plaćali reket opštinskim čelnicima za zidanje stambenih i poslovnih objekata bez dozvola, i to u proseku oko 35.000 do 40.000 evra. Zauzvrat su oni navodno dobijali svu moguću zaštitu u opštini, uključujući i prećutno odobrenje za zidanje dodatnih kvadrata.

Izvor: Alo!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. I svi investitori koji su radili u Krnjaci, ostavili su iza sebe puteve u ocajnom stanju. Szto zbog kopanja asfalta za postavljanje cevi, sto zbog ulaska teskih masina, kamiona koji dovoze materijal sto zbog miksera i pumpi za beton. Ni jedna inspekcija (a ni Beograd put) nije trazila vracanje puteva u prvobitno stanje.

Večeras novi radovi na Pančevačkom mostu

Stajalište „Sebeš mokri“ danas u Beogradskoj hronici