in

Decentralizacija Beograda: Veće nadležnosti opštinama i smanjenje broja odbornika

U glavnom gradu podneta je inicijativa za izmenu Zakona o glavnom gradu, kojom se traži decentralizacija prestonice, veće nadležnosti za opštine i smanjenje broja odbornika sa 110 na 65.

Vesić veruje da bi tokom jula mogle da budu usvojene izmene navedenog zakona te da bi do 1. novembra, do kada bi trebalo da budu usvojene i izmene Statuta grada, Beograd mogao da ima potpuno novu organizaciju.

Prema njegovim rečima, nadležni u gradu će tu inicijativu u najkraćem mogućem roku razmotriti i sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu pokrenuti proceduru za izmenu zakona.

– Sledeće sedmice će biti formirana radna grupa koja treba da predloži zakon po ubrzanom postupku i da se on nađe u skupštinskoj proceduri zajedno sa izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi, kaže Vesić.

Grad Beograd će izmenama Zakona o glavnom gradu tražiti neke nove nadležnosti a one se tiču socijalne politike, katastra, šuma ali i drugih oblasti kako bi prestonica mogla da funkcioniše kao celina.

Vesic

– Nadam se da bismo do 1. novembra mogli da imamo novi Statut kako bi budžet za 2016. godinu bio prilagođen tim novim okolnostima, zaključuje Vesić.

Prema Vesićevim rečima, inicijativa podrazumeva decentralizaciju Beograda tako što će opštine da budu podeljene na prigradske i centralne.

– Opštine će imati mnogo veće nadležnosti nego sada. S tim da će prigradske imati još veća ovlašćenja, objašnjava Vesić.

I opštinska veća bi trebalo da budu smanjena na manji broj odbornika

Ukoliko se bude smanjio broj odbornika u gradskoj skupštini sa sadašnjih 110 na 65, doći će do smanjenja broja odbornika u skupštinama opština i do manjeg broja članova Gradskog i opštinskih veća. To će biti i u skladu sa najavljenim smanjenjem broja poslanika u republičkom parlamentu.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Danas izbegavajte Bulevar despota Stefana zbog pucanja cevi - 2015

    Danas izbegavajte Bulevar despota Stefana zbog pucanja cevi

    Prolećni karneval učenika OŠ „Rade Drainac“