in

Danas odluka o novinama u javnom gradskom prevozu

Pred odbornicima skupštine grada, danas je Aneks ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika na teritoriji Beograda. Ako bude usvojen i vozače i putnike u javnom prevozu čekaju mnoge novine.

Osim vozača GSP, uniforme će morati da obuku i šoferi zaposleni kod privatnih prevoznika, ali i oni koji voze za „Lastu“, „Lastru“ i „Strelu“. Svi će biti u obavezi da svojim zaposlenima obezbede letnji i zimski komplet uniformi. Pantalone, sako i košulju, u boji koju sami propišu, šoferi će morati da nose dok su na radnom mestu.

Još jedna novina je što će prevoznici biti dužni da obezbede ulaz putnika isključivo na prednja vrata na linijama koje odredi Sekretarijat, a validaciju karata pratiće vozač. Ukoliko kontrolori uhvate putnika bez karte na tim linijama, kazniće se prevoznik u visini od 5.000 dinara. Ukoliko vozač napadne kontrolora, kazna će biti 100.000 dinara.

Prevoznik će biti kažnjen u iznosu od 20.000 dinara ako vozilo nije uredno i čisto, ako su validatori, kamere, brojači punika neispravni i ako vozač ne nosi uniformu.

Sva vozila javnog prevoza moraće da budu opremljena video-nadzorom sa kamerama koje snimke prenose direktno u Kontrolni centar Sekretarijata za javni gradski prevoz. Svi prevoznici će ovaj sistem u svoja vozila morati da uvedu do 1. juna 2019. godine.

Kamere moraju da budu postavljene tako da snimaju prostor za putnike, vozačku kabinu i saobraćaj koji se odvija ispred vozila. Vozač je dužan da u svakoj saobraćajnoj situaciji pritiskom na poseban taster zabeleži na snimku vreme konkretnog problema – navodi se u aneksu ugovora.

Biće izmena i u načinu postavljanja reklama na vozilima javnog prevoza. Ubuduće, biće zabranjeno postavljanje reklamnih obaveštenja na svim staklenim površinama, bilo da se mogu otvarati ili ne. Pritužbe putnika bile su mnogobrojne, jer zbog prelepljenih prozora nisu mogli dobro da uoče stajališta i gde se nalaze tokom vožnje, pa je zato doneta ova zabrana.

Prevoznici su dužni i da održavaju vozni park kojim će kontinuirano pružati uslugu prevoza, kao i da vozilo koje su vandali uništili odmah povuku u garažu i dovedu u ispravno stanje.

Takođe, svi prevoznici će svojim zaposlenima morati da kupuju mesečne BusPlus karte za prevoz. To je još jedna odluka Grada u cilju povećanja naplate javnog prevoza.

Izvor: Novosti

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. Nece imati potrebe za ovim novinama iz razloga sto nece imati ko da nosi uniforme..
    Bolje da raspravljaju o tome da podignu plate vozacima autobusa, kako ih nije sramota, vozac djubretarca ima 90.000din platu, a vozac autobusa 45.000.. Oni uvode vece kazne i siri asortiman kazni, sram vas bilo, jos malo ce autobusi stajati parkirani i nece imati ko da vozi..

Opština Palilula pozvala roditelje da prijave decu za novogodišnje paketiće

Naselje Kotež bez struje zbog kvara na električnoj mreži