Danas je Aranđelovdan, Arhangel Mihailo prvi među anđelima - www.lobi-info.rs

Danas je Aranđelovdan, Arhangel Mihailo prvi među anđelima

2 minuta za čitanje

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas 21. novembra slave Sabor svetog Arhangela Mihaila ili Aranđelovdan. Arhangel Mihailo je prvi među Anđelima, i vojvoda anđelske, nebeske vojske. Njegovo ime na jevrejskom znači ravan Bogu.

Ovaj dan ustanovljen je kao praznik Arhangela Mihaila u vreme Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326). Izabran je novembar, jer se zna da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđelskih, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je Arhangelu Mihailu.

Govori se da u ovo vreme, Aranđel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Arhangel Mihailo se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća!

Sveti arhanđeo Mihailo jedna je od najčešćih srpskih krsnih slava, bila je slava i srpske kraljevske loze Nemanjića.

Prema narodnoj poeziji car Dušan slavio je je svetog arhangela Mihajla tako što je uvek dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu. Jedne godine, da li od umora, ili nemara, on se prevari pa sede, a anđeo se naljuti, udari ga po krilu, i odlete. Predanje kaže da je car nakon toga mesecima pokušavao da se umilostivi arhangelu Mihailu.

Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama, obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.

Srećnu slavu želimo svim sugrađanima koji danas obeležavaju Aranđelovdan.

Leave a Reply

Prethodna priča

Manje od dve nedelje do početka izgradnje doma zdravlja u Borči

Sledaća priča

Komunalna milicija ponovo nepropisno parkirana u Borči, nova ovlašćenja ili bahatost?

Poslednje od Društvo