in

Danas akcija davanja krvi u OŠ „Rade Drainac” u Borči

Osnovna škola Rade Drainac proslavila 44. rođendan - 2014

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sve građane koji su u mogućnosti da u subotu 7.2.2015. učestvuju u akciji davanja krvi u  Borči u OŠ „Rade Drainac” u periodu 10-14 h.

Krv je potrebna svakog dana, svakog sata u godini. Kada nekome zatreba krv, samo mu je drugi čovek može dati.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba između 18 i 65 godina starosti, kod koje se na sam dan akcije davanja krvi lekarskim pregledom i proverom krvne slike ustanovi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, ni osobu kojoj bi se ta krv dala.

Za donošenje odluke da se ponudi krv od značaja je saznanje da:
* svaka zdrava osoba ima rezervu krvi koja nije neophodna za normalno funkcionisanje, rad, učenje i druge aktivnosti i da
* davanjem dela rezerve krvi nećete ugroziti svoje zdravlje, niti umanjiti sposobnosti sog organizma za normalne životne aktivnosti.

Muškarci mogu davati krv na tri a žene na četiri meseca.

Danas akcija davanja krvi u OŠ Rade Drainac u Borči 7.2.2015.

Posebna priprema za davanje krvi nije potrebna, kao ni poseban režim posle davanja krvi.

Preporučuje se da osoba bude odmorna, naspavana i da uzme lagan obrok pre davanja krvi (doručak). Nakon davanja krvi ne treba skidati zavoj na ruci dva sata i treba izbegavati treninge, teretanu i težak fizički napor najmanje četiri sata nakon davanja a pušenje cigareta dva sata.

Postoje neka medicinska ograničenja kada osoba ne može dobrovoljno davati krv. U privremena ograničenja spadaju:
– lakše infektivne bolesti (prehlada i grip), kao i primena antibiotika – mora da prođe od sedam do deset dana,
– pirsing, tetovaža, hiruške intervencije i akupunktura – mora da prođe šest meseci i
– osobe ženskog pola ne mogu davati krv u toku menstrualnog ciklusa, u trudnoći, dok doje, kao ni šest meseci nakon porođaja ili pobačaja.

Trajno ograničenje imaju osobe sa malignim i teškim hroničnim obolenjima (srca, pluća, bubrega itd.) i ne mogu biti dobrovoljni davaoci krvi.

Davalac daje jednu jedincu krvi i ona se može dati jednoj ili trima različitim osobama. Jedna jedinica nekome može spasiti život a često je potrebno i mnogo više. Za jednu operaciju kuka potrebno je pet i više jedinica krvi, za operaciju na otvorenom srcu između tri i pet jedinica krvi.

Transfuzija krvi nema alternativnu pa osobe koje prilikom povrede ili tokom operacije izgube znatnu količinu krvi moraju primiti adekvatnu nadoknadu u vidu transfuzije. Krv moraju primati i osobe obolele od leukemije i teških malignih obolenja.

Svaka jedinica krvise testira na bolesti prenosive krvlju – hepatitis B, hepatitis C, sifilis i HIV, radi bezbednosti primaoca krvi.

NE POSTOJI NIKAKAV RIZIK za dobijanje bolesti prilikom dobrovoljnog davanja krvi jer je celokupan pribor za uzimanje krvi sterilan i za jednokratnu upotrebu.

Kako jedan davalac reče:
„Kad dajem krv, dajem
još jedan rođendan,
još jednu godišnjicu,
još jednu noć pod zvezdama,
još jedan osmeh,
još jedan zagrljaj
još jednu šansu…“

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Raspored odnošenja smeća u Borči gde su podeljene kante

Pregazio pešaka na Zrenjaninskom putu, pa pobegao! Pešak preminuo u bolnici 2015

Na Zrenjaninskom putu pregazio pešaka pa pobegao!