in

Da li će prut, kaiš i varjača kao vaspitna mera otići u zaborav?

Prema najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona, uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta.

Smisao uvođenja ovih zabrana nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja. Kako kažu nadležni, niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.

Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje. Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme – kažu iz Ministarstva.

Sadašnjim zakonom je predviđeno (delimično) lišavanje roditeljskog prava, ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje deteta.

Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

Da li će prut, kaiš i varjača zaista otići u zaborav u budućnosti, ostaje da se vidi.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Videćemo šta će pružiti ove „nove“ metode vaspitavanja naše dece i budućih naraštaja. Za sada, sudeći prema naj mlađim generacijama koje su odrastale bez pruta, nemamo mnogo čemu da se nadamo a one stare generacije koje su odrastale uz prut i disciplinu i koje su izgradile našu državu i Evropu, odlaze u zaborav. Neka nam je Bog u pomoć sa ovim milenijalcima, oni su naj pametniji i naj glasniji iako većina njih ne zna ni konzervu da otvori. Tako nam i treba…

Logopedi šokirani budućim prvacima, stanje alarmantno

U osnovnim školama danas počinje proba male mature