Bolnica u Padinskoj Skeli više ne izgleda kao horor film

u Vesti od
Tara – T2

Opšte je poznata činjenica da je bolnica u Padinskoj Skeli izgledala kao scena iz horor filmova. Sivi i oronuli zidovi, prašnjave rešetke, psi lutalice i pacijenti koji šetaju između loše uređenih zelenih površina, više nisu slika ove bolnice.

Pre rekonstrukcije, 18 lekara-psihijatara, oko sto medicinskih sestara i pacijenti, radili su i boravili u izuzetno lošim uslovima. Resorni ministar dr Zlatibor Lončar tadašnje stanje u bolnici u Padinskoj Skeli okarakterisao je kao gore od horor filma. To se odražavalo na kvalitet brige o obelelima, ali i na bezbednost zaposlenih i pacijenata.

Odeljenja su bila devastirana, sa popucalim zidovima i zapuštenim toaletima. Zbog dotrajalih grejnih tela u bolničkim sobama je bilo izuzetno hladno, a loša izolacija uzrokovala je i pojavu buđi. Neretko su se viđali i insekti i pacovi.

Na sreću, ova ustanova za bolničko lečenje psihijatrijskih pacijenata nedavno je kompletno renovirana posle višegodišnjih problema. U tu svrhu utrošeno je oko dva miliona evra koje je obezbedila švajcarska vlada.

Zanimljivo:  Pravoslavni vernici danas proslavljaju jesenji Krstovdan
Renovirane sobe

Kako je objasnila Dr Ivana Stašević Karličić, vd. direktora Klinike “Dr Laza Lazarević”, promene nisu vidljive samo spolja, već je predanim radom u poslednjih nekoliko godina značajno skraćeno vreme koje pacijent provede u ovoj bolnici.

Prosečan broj bolničkih dana je sada 38, a ranije je bio 150 i više – kaže dr Stašević Karličić.

Kako dodaje, kraćem boravku u bolničkoj postelji značajno doprineli bolji uslovi, ali i stručan rad koji se odnosi na primenu terapije lekovima, kao i radne i okupacione terapije.

Cilj je da se pacijent što pre vrati u porodicu, a da se njegovo stanje kontroliše redovnim ambulantnim pregledima – kaže dr Stašević Karličić.

Od pre dva meseca Klinika “Dr Laza Lazarević” ušla je u postupak akreditacije. To znači da su otpočeli sa uvođenjem svetskih standarda u postupanju i lečenju psihijatrijskih bolesnika, kao i da dosledno sprovode Zakon o zaštiti pacijenata sa mentalnim smetnjama.

Zanimljivo:  Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači
dr Stašević Karličić

Samo tokom prošle godine kroz ovu ustanovu prošlo je oko 40.000 pacijenata, a najčešća dijagnoza hospitalizovanih osoba je šizofrenija. Najteži uslovi rada su na urgentnoj psihijatriji.

Bolnica u Padinskoj Skeli raspolaže sa 250 postelja koje su raspoređene na čak pet kliničkih odeljenja. Osim u radu sa pacijentima, stručnjaci klinike “Dr Laza Lazarević” angažovani su i na poslovima psihijatrijskog veštačenja, a od prošle godine pridružili su se i multisektorskoj borbi protiv nasilja u porodici.

Uz poslove veštačenja rade i kao pomoć prebukiranim centrima za socijalni rad čije štićenike prihvataju na produženo lečenje i psihosocijalnu rehabilitaciju.

Izvor: Novosti

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.