in

Bolnica u Padinskoj Skeli više ne izgleda kao horor film

Opšte je poznata činjenica da je bolnica u Padinskoj Skeli izgledala kao scena iz horor filmova. Sivi i oronuli zidovi, prašnjave rešetke, psi lutalice i pacijenti koji šetaju između loše uređenih zelenih površina, više nisu slika ove bolnice.

Pre rekonstrukcije, 18 lekara-psihijatara, oko sto medicinskih sestara i pacijenti, radili su i boravili u izuzetno lošim uslovima. Resorni ministar dr Zlatibor Lončar tadašnje stanje u bolnici u Padinskoj Skeli okarakterisao je kao gore od horor filma. To se odražavalo na kvalitet brige o obelelima, ali i na bezbednost zaposlenih i pacijenata.

Odeljenja su bila devastirana, sa popucalim zidovima i zapuštenim toaletima. Zbog dotrajalih grejnih tela u bolničkim sobama je bilo izuzetno hladno, a loša izolacija uzrokovala je i pojavu buđi. Neretko su se viđali i insekti i pacovi.

Na sreću, ova ustanova za bolničko lečenje psihijatrijskih pacijenata nedavno je kompletno renovirana posle višegodišnjih problema. U tu svrhu utrošeno je oko dva miliona evra koje je obezbedila švajcarska vlada.

Renovirane sobe

Kako je objasnila Dr Ivana Stašević Karličić, vd. direktora Klinike “Dr Laza Lazarević”, promene nisu vidljive samo spolja, već je predanim radom u poslednjih nekoliko godina značajno skraćeno vreme koje pacijent provede u ovoj bolnici.

Prosečan broj bolničkih dana je sada 38, a ranije je bio 150 i više – kaže dr Stašević Karličić.

Kako dodaje, kraćem boravku u bolničkoj postelji značajno doprineli bolji uslovi, ali i stručan rad koji se odnosi na primenu terapije lekovima, kao i radne i okupacione terapije.

Cilj je da se pacijent što pre vrati u porodicu, a da se njegovo stanje kontroliše redovnim ambulantnim pregledima – kaže dr Stašević Karličić.

Od pre dva meseca Klinika “Dr Laza Lazarević” ušla je u postupak akreditacije. To znači da su otpočeli sa uvođenjem svetskih standarda u postupanju i lečenju psihijatrijskih bolesnika, kao i da dosledno sprovode Zakon o zaštiti pacijenata sa mentalnim smetnjama.

dr Stašević Karličić

Samo tokom prošle godine kroz ovu ustanovu prošlo je oko 40.000 pacijenata, a najčešća dijagnoza hospitalizovanih osoba je šizofrenija. Najteži uslovi rada su na urgentnoj psihijatriji.

Bolnica u Padinskoj Skeli raspolaže sa 250 postelja koje su raspoređene na čak pet kliničkih odeljenja. Osim u radu sa pacijentima, stručnjaci klinike “Dr Laza Lazarević” angažovani su i na poslovima psihijatrijskog veštačenja, a od prošle godine pridružili su se i multisektorskoj borbi protiv nasilja u porodici.

Uz poslove veštačenja rade i kao pomoć prebukiranim centrima za socijalni rad čije štićenike prihvataju na produženo lečenje i psihosocijalnu rehabilitaciju.

Izvor: Novosti

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Traga se za napadačima koji su bacili Molotovljev koktel

Tri humanitarca iz Londona preko Borče na putu ka Rusiji