in

Besplatna poseta Jevremovcu povodom Dana zaštite prirode

Povodom obeležavanja Dana zaštite prirode, sutra će biti organizovan besplatan jednosatni obilazak Botaničke bašte „Jevremovac“ u dve ture.

Posetioci bi trebalo da se okupe na glavnoj kapiji bašte u Takovskoj 43. Prva tura će početi u 11 sati, a druga u 13. Potom će u pratnji stručnog vodiča obići zaštićeno područje.

Tura podrazumeva slobodno vođenje kroz baštu, odnosno otvoreni prostor sa biljkama, kao i kroz staklenik u kojem se biljke nalaze. Posetioci će moći da saznaju sve o kulturnom i prirodnom dobru koje je zaštićeno. Govoriće se o istorijatu Botaničke bašte i o tome kako je ona edukativni deo Biološkog fakulteta.

Botanička bašta „Jevremovac“ osnovana je 1874. godine odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. Kralj Milan Obrenović poklonio je 1889. godine imanje koje je nasledio od svog dede Jevrema Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, ali pod uslovom da se zove „Jevremovac“.

Botanička bašta se prostire na površini od oko pet hektara, a ukupan biljni fond danas čini više od 1.500 drveća, žbunja i zeljastih biljaka.

Dan zaštite prirode

Dan zaštite prirode ustanovljen je 2009. godine, usvajanjem Zakona o zaštiti prirode. Za Dan zaštite prirode odabran je 11. april jer je 11. aprila 1949. godine prvi put institucionalno zaštićeno jedno prirodno dobro – Spomenik prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Počinje izrada idejnog projekta za most kod Ade Huje

Rampage, novi film od sutra u bioskopima