in

Beogradski vazduh danas najzagađeniji u celom svetu

Iako je drastično manji broj sugrađana i vozila na ulicama Beograda, jutros je u gradu vazduh bio izuzetno zagađen. Kako sugrađani kažu zbog toga je bio i težak za disanje.

Ovo su potvrdila i zvanična merenja, pa je i na web stranici Beoeko koja prati zagađenje vazduha u Beogradu, jutros osvanulo upozorenje da je vazduh jako zagađen.

Reč o veoma visokoj koncentraciji zagađenja, poslednjem, maksimalnom nivou, takozvanoj „ljubičastoj zoni“, u kojoj svako može da oseti ozbiljne posledice po zdravlje. 

Preporuka za celokupnu populaciju: Izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha – stoji na web stranici Beoeko

Ove podatke potvrdio je i Zavod za javno zdravlja, a skoro identične brojke su i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Vazduh je u poslednjoj kategoriji zagađenosti („jako zagađen“) ne samo na Starom gradu, Novom Beogradu, Mostaru, već i na Vračaru, u Obrenovcu, Pančevu.

Prema podacima sajta Air Visual Beograd je u 8.00 časova bio najzagađeniji grad na svetu sa koeficijentom 378, skoro duplo više od drugoplasiranog Čiang Maja na Tajlandu.

Prema merenjima Air Visual u 13.00 ćasova ovaj koeficijent je bio nešto niži, ali Beograd je i dalje na nezavidnom prvom mestu po zagađenju.

Nadležne službe još se nisu oglasile zbog čega je došlo do ovog stepena zagađenja koje je poprilično neobično s obzirom na veoma smanjen saobraćaj na ulicama.

Takođe, ovaj nivo zagađenja nije očekivan jer u Beogradu duva umeren istočni vetar brzinom od tri metra u sekundi.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Prvi paketi za penzionere sa malim primanjima kreću danas iz Štark arene

    Jugoslovensko dramsko pozorište

    Gledajte najbolje predstave JDP-a online