in

Od 01. marta uvodi se još jedna obavezna vakcina za decu

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija od 1. marta postaće obavezna za decu koja su rođen u ovoj, 2018. godini i za njih će ona biti besplatna.

U pitanju je vakcina koja štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, a to su upale uha i pluća, meningitis, sepsa i bronhitis.

Iako je nabavka vakcine još uvek u toku, u Republičkom fondu za zdravstveno osguranje kažu da je konkursnom dokumentacijom predviđena isporuka vakcine najkasnije 28. februara, tako da će je već 1. marta imati domovi zdravlja u Srbiji.

Kako objašnjava epidemiolog, prof. dr Branislav Tiodorović, vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Davaće se paralelno s drugim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće menjati

U zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama. Kada se daje sa dva meseca, cepivo se prima u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana, a zatim se nakon godinu dana daje revakcinacija.

Ukoliko dete primi vakcinu prvi put posle šestog meseca, onda se daje u dve doze dok ne napuni godinu dana, sa najmanjim razmakom od dva meseca između doza, a treća se daje između prve i druge godine života. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine onda se daje u jednoj dozi.

Zašto se čekalo do sada

Pedijatri i epidemiolozi smtraju da ova odluka stiže u poslednji čas, jer polovina nekada moćnih antibiotika više nije efikasna u lečenju pneumokoka.

Inače, novac je bio glavni uzrok za odlaganje prelaska ove vakcine iz preporučenih u obavezne, iako je nesporno da je medicinski opravdano da je primi što više dece.

Pneumokok je opasna bakterija

Pneumokokna bolest može da izazove ozbiljne komplikacije koje dovode do zapaljenja pluća, komplikacija na srednjem uhu koje izazivaju oštećenja sluha, zapaljenja moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu.

Sve to se sprečava vakcinacijom koja se u svetu sprovodi već više od desetak godina. Dosad su vakcinu besplatno dobijala deca uzrasta između dva meseca i navršenih pet godina kod koje je pneumokok izazivao težu kliničku sliku, naročito deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, s malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

Izvor: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Stajalište izmešteno, ali građane niko nije obavestio

    Fudbalski Savez Srbije poklonio opremu Palilulskim klubovima