in

Učenici dočarali vavilonske građevine na izložbi u holu škole „Stevan Sremac“

dav

Učenici petih razreda osnovne škole „Stevan Sremac“, koji uče istoriju Starog Istoka sa nastavnicom Jelicom Pendić, oduševljeni su građevinama drevne i daleke Mesopotamije. Zato su nam priredili najnoviju izložbu, izloženu u holu osnovne škole.

Najviše ih je impresionirala kapija boginje Ištar koja je jedna od osam kapija grada Vavilona. Kapija je izgrađena oko 575.god.p.n.e. za vreme vavilonskog vladara Nabuhodonosora. Građena je od kamena i emajliranih pločica i bila je visoka 47m. Upravo zahvaljujući materijalu od koga je građena, ona je poslednji ostatak drevnog Vavilona koji je inače bio građen od nepečene cigle i vremenom se pretvorio u blato.

Nekoliko godina pre Drugog svetskog rata, Nemci su ovu kapiju otkopali, podelili na delove i odneli u Berlin, gde su je ponovo sastavili. Rekonstrujisana kapija danas se nalazi u muzeju Pergamon u Bagdadu.

mde

Druga građevina koja je privukala pažnju petaka jesu piramide koje su gradili Sumeri, čuvene stepenaste piramide zvane zigurati. Opeke sušene na suncu činili su srž zigurata, dok je fasada bila od pečene opeke.

Fasada je često bojena u razne boje i verovatno je imala neko kosmološko značenje. Broj spratova bio je od dva do sedam, sa svetilištem ili hramom na vrhu. Pristup svetilištu bio je omogućen nizom stepenika s jedne strane zigurata ili spiralnim stepeništem od osnove do vrha.

Mesopotamski zigurati su bili stanovi bogova. Kroz zigurate bogovi su mogli da budu bliže čovečanstvu i svaki grad imao je svog boga ili boginju zaštitnika. Samo je sveštenicima bilo dozvoljeno da ulaze u zigurat i njihova obaveza je bila da se brinu o bogovima i njihovim potrebama.

Pozivamo sugrađane da najnoviju izložbu pogledaju u holu osnovne škole „Stevan Sremac“.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

U Padinskoj Skeli od sutra turnir u malom fudbalu, kao sećanje na stradalog vatrogasca

Počela dopuna personalizovanih BusPlus kartica za decembar