in

Svetski dan deteta

Danas se u Beogradu obeležava Svetski dan deteta pod sloganom “Zdravo svete ja sam dete“.

Cilj manifestacije jeste da se deci stvore uslovi u kojima će oni moći da ostvare svoja prava, da rastu i razvijaju svoje potencijale, da ostvaruju svoje ambicije.

Na današnji dan se obeležava godišnjica Konvencije o pravima deteta.  Sva deca imaju prava iz ove Konvencije, bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj religiji ili kulturi pripadaju, da li imaju neku smetnju ili invaliditet.

Iako se borimo za jednakost dece, navodi se da 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštu, a  30,2 odsto dece živi na liniji siromaštva. Blizu 30 odsto dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu.

Foto: ACT Fondacija

Pored ovih statističkih podataka, veliki broj dece ne pohađa vrtiće, dosta dece je sa smetnjama u razvoju, a takođe, brojna su i deca koja su izložena nasilju u porodici ili školi.

Obeležavanje svetskog dana dece će omogućiti da baš oni izlože probleme sa kojima se suočavaju. Deca će u Skupštini Republike Srbije predstaviti rezultate istraživanja, u kojem su deca iskazala svoje mišljenje o tome kako vide problem nasilja i dala predloge kako ono može da se spreči.

Istraživanje je sprovela organizacija Prijatelji dece Srbije, a kao deo procesa razvoja nacionalnog strateškog okvira za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Deca će ove rezultate predstaviti narodnim poslanicima, predstavnicima Vlade Republike Srbije, Savetu za prava deteta, kancelariji Zaštitnika građana, kancelariji Poverenice za ravnopravnost, Mreži organizacija za decu Srbije i drugim telima i institucijama koji su zaduženi da svako dete u Srbiji bude sigurno, bezbedno i zaštićeno od nasilja.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ovonedeljni program Biblioteke grada Beograda

    Planirana isključenja električne energije u Padinskoj Skeli, Krnjači, Borči i Ovči