in

Srećna slava svima koji danas slave Aranđelovdan

Aranđelovdan - 21.novembar

Danas se slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, poznat i kao Aranđelovdan. Aranđelovdan je po brojnosti svečara na drugom mestu slava kod Srba, odmah iza Nikoljdana.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava „onog koji je kao Bog“. Na grčkom jeziku reč „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo.

Aranđelovdan se proslavlja isto kao i sve druge Krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo Crkve.

U narodu postoji pogrešna tradicija da slavari ne spremaju žito (koljivo) za Aranđelovdan, jer kažu da je Arhanđel Mihailo „živi svetac“.

Krsna slava, najkarakterističnija osobina duhovnog i porodičnog života Srba, praćena i proučavana svestrano, najviše sa etnološke strane, a neuporedivo manje sa gledišta istorije Hrišćanstva.

Pojava tako i toliko karakteristična za Srbe da predstavlja znak njihovog prepoznavanja i identifikacije.

Porodični praznik porodice koji se prenosi sa kolena na koleno i proslavljanje svetitelja na čiji dan su u davna vremena, preci primili Hrišćanstvo krštenjem.

Krsna slava ili Krsno ime je srpski, narodno-crkveni običaj i posle Božića, najvažniji porodični praznik, uvek povezan sa danom određenog Pravoslavnog svetitelja. Slava je isključivo srpski običaj, jer i kad je praznuju pripadnici drugih naroda – slave je kao srpski i Pravoslavni običaj.

Narodna verovanja

Mnoga su narodna verovanja ο ovom Anđelu. On obilazi sve bolesnike. Ako stane kod nogu, nije dobro; ako stane kod glave, dobro je – bolesnik će prezdraviti. Po narodnom verovanju, koje je zabeleženo i u narodnoj poeziji, kad su sveci delili uloge, Arhanđel Mihailo dobi jesenje i zimsko vreme. Vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme Arhanđel luta svetom obučen u prosjaka.

Ko je proslavlja ove godine, proslavljao je i do godine, punu i čestitu, sretnu i bogatu, mnogo leta, a sve za njegova života, on i njegova deca. Srećna slava domaćine.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Komunalci na Zrenjanincu kontrolišu nošenje maski u gradskom prevozu

Kvalitet vazduha na levoj obali i danas katastrofalan!