in ,

Noć muzeja ove godine na temu „Pobede i pobednici“

Noć muzeja, jedna od najposećenijih manifestacija u oblasti kulture, održava se 15. put i u Beogradu, a zakazana je za subotu 19. maj. Programska tema ovogodišnje Noći muzeja nosi naziv „Pobede i pobednici“.

Kako kažu organizatori, ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici, ali to neće biti (jedina) pobeda koju će slaviti 15. po redu Noć muzeja.

Objasnili su i da je cilj ove godine obeležiti neke lične, intimnije i humane pobede kao nadmašivanje samog sebe – pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet sadržajnijim, važnijim i vrednijim. Petnaesta Noć muzeja biće inspirisana bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije.

Programski savet Noći muzeja čine arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić i vajar profesor Mrđan Bajić.

„Naredna Noć muzeja omogućiće da se kroz promišljanje sopstvenih, malih – velikih pobeda koje život čine, istaknu i druge progresivne ideje, oboji sivilo svakodnevnice, pruži šansa živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju i još jednom pokaže da kultura može da pobedi“ – izjavila je Ana Petrović, direktorka i osnivač ove manifestacije.

Beograd jedan od 120 gradova učesnika

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

Izvor: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Izmene trasa na linijama 85, 95, 96 i 105L tokom radova

    Za vikend, Dunav blizu granice redovne odbrane od poplava