in

Manifestacija „Dani Vajferta“ prvi put u Pančevu

Manifestacija Dani Vajferta po prvi put u Pančevu - 2015

„Dani Vajferta“ je nova gradska manifestacija koja će se ove godine održati u Pančevu 12. i 13. juna pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo“.

Namera organizatora manifestacije, Turističke organizacije Pančeva, jeste da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva.

„Mesto odakle je sve počelo“

Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva.

Na toj ideji počivaju napori Turističke organizacije da se u okviru jedne manifestacije i više različitih programskih sadržaja javnost upozna sa bogatim industrijskim i kulturnim nasleđem Pančeva i znamenitim ličnostima koje su u njemu rođene i/ili živele.

Putovanjem kroz život i zaostavštinu Đorđa Vajferta, od njegovog rođenja i detinjstva pa sve do poslednjih dana i smrti (1850-1937), u Pančevu će 12. i 13. juna nakratko oživeti davno zaboravljeno vreme pionirskih poduhvata: prvih domaćih pivara poznatih i u Evropi, rudarskih radova o kojima se pričalo i van naših granica, prvih bankarskih transakcija, značajnih ulaganja u umetnost i nauku i, što je najvažnije, nesebičnih dobročinstava.

Manifestacija Dani Vajferta po prvi put u Pančevu - 2015

Afirmisanjem vrednosti koje je Đorđe Vajfert negovao  – marljivost, radoznalost, istraživački duh, odgovornost, čovekoljublje, manifestacija „Dani Vajferta“ ima za cilj da ponovo uspostavi duh zajedništva po kome su građani Pančeva prepoznatljivi kroz istoriju.

„Naš cilj je da Đorđe Vajfert i ideje koje je on promovisao kroz svoj odnos prema zajednici postanu svetski prepoznatljiv brend Pančeva. Vredan rad, inovatorstvo i ljubav prema bližnjima – to je ono što nam je i danas potrebno kako bismo podstakli privredu grada da pokaže jak preduzimački duh ali i da istovremeno neguje i društveno-odgovorno poslovanje, rekao je Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančeva.

Manifestacija „Dani Vajferta“ počinje raznovrsnim pratećim programskim aktivnostima već sredinom maja dok će se centralne aktivnosti održati u srcu starog gradskog jezgra 12. i 13. juna, u Pančevu.

Program je podeljen u nekoliko segmenata, od kojih izdvajamo
– turistički (ekskurzije srednjoškolaca i promocija nove turističke rute),
– kulturno-umetnički (koncerti, izložbe, projekcije filmova, predavanja) i
– segment posvećen privrednicima (stručni skupovi, sajam starih zanata).

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pančeva pod pokroviteljstvom grada Pančeva.

Ovim putem pozivamo sve sugrađane da početkom juna posete manifestaciju u Pančevu i da zajedno sa svojim komšijama Pančevcima uživamo u istoj.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    San Andreas ovog maja dolazi u bioskope - 2015

    „San Andreas“ ovog maja dolazi u bioskope

    Preminuo padobranac posle težeg doskoka na „Lisičjem jarku“