in ,

Jednim klikom do španske kulture

institut Servantes

Virtuelni čitalački klub i onlajn druženje sa poznatim piscima, elektronski katalog sa hiljadama knjiga, kao i poznati španski filmovi dostupni su za gledanje na internetu.

To je deo bogate ponude koju je Institut „Servantes” na svoj internet strani pripremio za ove dane, kada su izolacija i boravak kod kuće jedan od ključnih načina u borbi protiv pandemije izazvane kovidom 19.

Čuveni „Trezor od slova” sada je dostupan za virtuelni obilazak na sajtu „Servantesa”.

S obzirom na to da se sedište Instituta nalazi u Madridu, u zgradi nekadašnje banke, nekad dobro čuvani trezor u podzemnom delu zgrade postao je nadaleko poznato mesto u kome istaknute ličnosti ostavljaju svoje legate.

Među njima su književnici Hose Emilio Pačeko, Ana Marija Matute, Đoan Margarit, kao i slikar Antoni Tapijes, reditelj Luis Garsija Berlanga, glumica Ana Belan, biohemičarka Margarit Salas i mnogi drugi.

Svaka od ovih ličnosti dobija svoj sef i bira šta će u njemu da čuva i u kom vremenskom periodu.

Posebno je zanimljivo to što su pojedine ličnosti želele da sadržaj legata čuvaju kao tajnu sve do zakazanog roka otvaranja koje može biti i za pola veka.

Mreža biblioteka „Servantesa” uključujući i beogradsku „Hose Jero” svojim korisnicima predlaže elektronski katalog koji ima više od 14.000 naslova na španskom jeziku. Tu su naslovi u elektronskom izdanju i audio-knjige.

Ovde se uz materijale za učenje španskog jezika namenjene učenicima i nastavnicima nalaze i klasici hispanskih književnosti, kao i savremena izdanja, bestseleri, štiva za decu i mlade, stripovi, časopisi…

U susret Svetskom danu knjige, koji se obeležava 23. aprila Institut „Servantes” je obezbedio na hiljade besplatnih članarina za svoje korisnike širom sveta i narednih dana biće podeljene na društvenim mrežama.

Biblioteka pod krovom beogradskog „Servantesa” nastavila je sa organizovanjem čitalačkog kluba, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Druženje 30. aprila rezervisano je za roman „Među zvezdama” autorke Karmin Martin Gajte. Učesnici programa mogu da koriste besplatno materijal za čitanje.

Tokom ovog i sledećeg meseca biće organizovan i čitalački klub sa gostima.

U narednom danima za čitanje će biti dostupna sabrana dela pesnika Đoana Margarita, dobitnika prestižne nagrade „Servantes”. On će se u virtuelnoj čitaonici družiti sa poštovaocima pisane reči.

U maju će biti predstavljen savremeni komad „Man up” čije su autorke rediteljke i dramaturškinje Andrea Himenes i Noemi Rodriges.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ljudskost ili glupost na delu u Borči

Šta je terapija plazmom koja će se uskoro primeniti u lečenju korona virusa