in ,

I dalje se ne zna krivac za ovo zlodelo u Borči

Ni posle sedam dana od kada su primećeni prvi mrtvi golubovi na njivi sa posađenom sojom, u Borči, nije utvrđeno ko je odgovoran za pomor ptica.

I dok gradske službe prebacuju nadležnost za ovu situaciju jedni na druge, građani koji žive u neposrednoj blizini, i dalje strahuju za svoje zdravlje.

Prema rečima meštana, kukuruz natopljen nepoznatim otrovom, još „kosi“ golubove po plodnom zemljištu. I tokom jučerašnjeg dana leševa ptica je bilo širom dva hektara njive, Ono što zabrinjava meštane jeste što zaraženi kukuruz još niko ne odnosi, a golubovi sleću u potrazi za hranom.

Čekamo da nam ekološka inspekcija pošalje obaveštenje o merama, nakon što smo slučaj prijavili. Nadam se da je nadležnima jasno da je situacija u Popovoj bari u Borči alarmantna, jer je ugrožen ekosistem – kaže Zoran Janković iz Udruženja „Eko – Pančevački rit“.

Za izveštaj o ispitivanju sa lokacije Borča, a povodom uginuća golubova, obratite se Ekološkoj inspekciji Grada – kratko su odgovorili iz GZZJZ.
Podsetimo, u petak uveče primećeni su uginuli golubovi. NJihov broj porastao je na 80, kada je na teren izašla ekipa „Veterine“, u prisustvu policije.

Procena je da je od dva hektara placa, zatrovano oko pet ari.

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, kojima Zoran Janković raspolaže, otrov je toliko bio jak da su ptice umirale na mestu.
Na njivi pod zasadima soje u Popovoj bari nađene uginule ptice koje su najverovatnije jele namerno zatrovano zrnevlje za ishranu stoke.
Od jačine otrova pticama su popucali kapilari u glavi.

Do sada su najčešća mesta trovača bili psi i mačke, a otrovi kojima su oni ubijani spadaju u one koji su i opasni za ljude. Sada se izgleda spisak širi i na ptice. Zbog toga je vrlo važno što pre pronaći onoga ko je ovaj užasni čin napravio. Jer, ko ovo može da uradi sigurno je sposoban i za mnogo teža dela.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    zavrni rukave

    Zavrni rukave broj 4, prvi put i u Borči

    BG voz-menja se red vožnje tokom celog meseca juna