in

Filmovi koje ne smete da propustite u okviru festivala Beldocs 2020

Ove godine održava se 13. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, i to od 03. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu, kao i onlajn.

Biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija, a mi smo izdvojili 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Ulica Sahara (143 rue du désert)

Okružena pustošom alžirske Sahare, Malika drži jednostavnu prodavnicu. Vozači kamiona, tragači i avanturisti tu mogu dobiti šolju čaja ili omlet, cigarete ili vodu.

Ispred nje je uvek stolica, za malim stolom uz zid. Malika vidi ljude kako vire kroz četvrtaste prozore u debelim zidovima i posmatra ih dok odlaze.

Postepeno, između redova, pomalja se slojeviti portret ove nezavisne žene u svetu koji, čini se, postoji van vremena.

Potreba za mržnjom

Intimna ispovest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava.

Kroz ovaj i druge slične slučajeve u kojima su, na razne načine, bez ikakvog razloga stradali ljudi, reditelj istražuje korene tog bezrazložnog nasilja. 

Potreba za mržnjom je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja, i kako smo, kao društvo, lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Kao Cigani (Alla Zingara)

Kao Cigani pripoveda o revolucionarnoj i inspirativnoj moći muzike kroz istorijat svetski poznatog budimpeštanskog ciganskog simfonijskog orkestra i njegovih izvanrednih muzičara.

Dok nas uvodi u svakodnevnicu muzičara, ovaj dokumentarni film pruža uvid u višemesečni napor orkestra da se pripremi za svoj sledeći koncert u Moskvi.

Greben (Säsong)

Na osnovu priča prikupljenih i oblikovanih među ljudima koji žive u regionu, Greben pretvara mesto zbivanja u srž filma i glavnog junaka.

Ali poput senki nad pejzažom, ističu se neki protagonisti: Beata, sezonska radnica koja prvi put dolazi u Švedsku, Aron, mladić slomljenog srca koji se vraća u mesto gde je odrastao, i Bili, devojčica, izgubljena u svom prvom letnjem raspustu.

Dok film prati njihove živote, koji se polako stapaju sa pejzažom, ocrtava se mapa konfuzije između mašina, ljudi i životinja.

Claire Simon

Simon je Alžirac koji se preselio na jug Francuske. Simon luta od kuće do kuću u gradu, dok ga svi smatraju „seoskim idiotomˮ.

Simon traži ne samo posao nego i prihvatanje u društvu u kojem se našao. Mali film u obliku iskrenog i promišljenog portreta.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete pronaći na beldocs.rs

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Iz doma zdravlja Palilula objašnjeno zašto u Kotežu nema dečijeg stomatologa

    Kako je jedna beogradska škola najavila mere i pravila ponašanja u školi