in ,

Elektronski upis u srednje škole

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije najavila je da će 8. i 9. jula, na portalu eUprava biti dostupna nova usluga elektronski upis – eUpis u srednju školu.

Usluga će, kako je objavljeno, biti omogućena za sve redovne škole i gimnazije, osim muzičkih, baletskih, specijalnih i privatnih škola.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da će prvi put ove godine upis u srednju školu biti dostupan potpuno elektronski – od podnošenja prijave za upis do notifikacije da je upis kompletiran.

Učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici ne treba da dolaze u školu radi upisivanja, objasnio je on i dodao da će mogućnost upisa učenika direktno u školi postojati i ove godine, ali je preporuka da se upis odradi onlajn preko eUprave.

Škole će, po prijemu prijave koju je roditelj popunio na portalu eUprava, po službenoj dužnosti pribaviti podatke o učeniku iz matične knjige rodjenih, iz evidencije prebivališta i informaciju iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu, kao i podatke o prethodno završenom obrazovanju, na bazi čega je učenik i bio rasporedjen u tu srednju školu.

Na osnovu tih podataka i podataka koje je roditelj popunio u prijavi, ovlašćeno lice škole će završiti upis bez potrebe da roditelj dolazi u školu. Potrebno je da roditelj ima kreiran nalog na portalu eUprava kako bi mogao da pokrene uslugu eUpis u srednju školu.

Upis đaka u muzičke, baletske i specijalne škole je 29. juna, a roditelji treba da se obrate tim školama kako bi se informisali o posebnim uslovima upisa.

I te škole će, kako je saopšteno, koristiti elektronski sistem za upis.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kotež danas bez vode zbog radova na vodovodnoj mreži

U Beogradu otvorene i dve noćne kovid ambulante, u Zemunu i na Paliluli