in

Eko-regata na Tamišu

Eko regata na Tamisu -2015

Tamiška eko-regata između Pančeva i Opova održana je šesti put. Učesnici su sa 26 čamaca plovili Tamišom, čistili reku i promovisali inicijativu da se tom delu toka vrati plovni status.

Na put dug 40 km učesnici eko-regate uputili su se iz Pančeva. Uglavnom Pančevci i Beograđani uživali su u plovidbi, lepoj prirodi i društvu ptica ali su imali i zadatak da čiste Tamiš od raznog otpada.

Na sreću, kažu, ove godine ga nije bilo mnogo.

„Najviše ima plastičnih flaša ali i kesa i nekih džakova. Bacaju ljudi svašta. Nisu savesni“, kaže Milutin Uskoković iz Beograda.

Tamiš je sedamdesetih godina prošlog veka između Pančeva i Opova izgubio plovni status zbog niskog vodostaja. Međutim, zahvaljujući ovoj regati pokrenuta je inicijativa da se on vrati.

„Tamiš je specifična reka. Kad plovimo, ima dosta granja i panjeva pa treba biti oprezan. Najgori je deo oko Sefkerina“, kaže Nenad Cvetković iz Beograda.

„Mogu da prođu manja plovila ali dokaz da je Tamiš plovan u ovom delu reke je to što preduzeće ‘Vojvodinašume’ stalno prevozi drva tuda. Problem je na nekim delovima i za veća plovila“, kaže Milorad Timčenko, organizator akcije.

Regataši su pristajali u Jabuci, Glogonju i Sefkerinu a uz put su se družili sa pecarošima i meštanima. Cilj je bio i promovisanje nautičkog turizma.

Eko regata Tamis 2015

„Lepo nam je bilo. Poslužilo nas je vreme iako smo se plašili kiše. Neki hrabriji su se čak kupali“, rekao je Milomir Šarić iz Pančeva.

Poslednja stanica bila je Opovo i marina u kojoj su se smestili da prespavaju. Domaćini su im obezbedili ručak i boravak u prijatnom ambijentu restorana a opštinska uprava pružila je i finansijsku pomoć.

„Ova regata je u skladu sa našom strategijom razvoja eko-turizma i inicijativom proglašenja zaštićenog prirodnog dobra“, kaže Marina Mitrović iz opštinske uprave u Opovu.

Tamiška regata je na najbolji način spojila turizam i ekologiju a učesnici su mogli da upoznaju i neka skrivena mesta na reci.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Devojke iz Borče učestvuju na „Karnevalu brodova“

    Nesreća na Pupinovom mostu