in

Duško Radović – „Bio jednom jedan laf“

Duško Radović - Bio jednom jedan laf
Duško Radović - Bio jednom jedan laf

„Bio jednom jedan laf“ naziv je izložbe koju organizuje Biblioteka grada Beograda povodom tridesetogodišnjice smrti Duška Radovića, a koja je posvećena njegovom životu i stvaralaštvu.

Od srede, 12. novembra, posetioci Galerije Atrijum biće u prilici da pogledaju 30 plakata na kojima su zabeleženi najvažniji momenti u životu i stvaralaštvu tog pesnika.

Na izložbi će zainteresovani biti u prilici da vide kako je izgledalo njegovo detinjstvo u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u „Pionirskim novinama“, uređivanje programa za decu Radio Beograda i kultna drama „Kapetan Džon Piplfoks“.

Zatim uređivanje programa na TV Beograd – serije „Na slovo na slovo“, „Laku noć deco“ i „Ženski razgovori“, ali i rad na časopisu „Poletarac“ kao i uređivanje na Studiju B…

Ovom izložbom predstavlja se sveukupan Radovićev književni opus, i za decu i za odrasle. Apostrofiraju se najznačajnije pesme i zbirke koje su bile prekretnica u stvaralaštvu za decu. Navode se autopoetički izvodi iz Radovićevih intervjua i njegovi čuveni aforizmi.

Ovom postavkom se uz pomoć bogate porodične dokumentacije, kao i dokumentacije RTS-a i Pozorišta na Terazijama, oslikava i piščev intimni život – porodični krug, prijateljstva, strasna ljubav prema fudbalu…

Izložbu će otvoriti akademik Matija Bećković i direktor Biblioteke Jasmina Ninkov, a tekstove iz „Ženskih razgovora“ govoriće Milena Dravić.

Autori izložbe su Olga Krasić-Marjanović, Violeta Đorđević i Sara Ivković-Marković, a realizovana je u okviru projekta „Bio jednom jedan laf“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Iste večeri biće predstavljen i zbornik radova o stvaralaštvu tog književnika pod nazivom „Poštovanom Dušku Radoviću“.

U zborniku se nalaze tekstovi Danila Nikolića, Živojina K. Mitrovića, Miroslava Maksimovića, Mihajla Pantića, Jasminke Petrović, Dejana Aleksića, Valentine Hamović, Maje Dimitrijević, Milice V. Ćuković i Jelene Žurić, kao i intervju koji je sa Radovićem vodio Petar Peca Popović. O zborniku će govoriti književnik i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, urednik zbornika.

Pozivamo sve koji vole i poštuju rad Duška Radovića da posete ovu lepu izložbu.

Izvor: Tanjug

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sestre Moldovan izgubile maltezera u Borči, pa traže pomoć

    I privatni vrtići na budžetu? - 2014

    I privatni vrtići na budžetu?