in

Diplomate juče u Lisičjem jarku igrale kriket na „Trofeju pepela“

Tim Britanske ambasade, koji je predvodio NJ.E. Denis Kif, ambasador Velike Britanije bio je bolji od tima Australijske ambasade za jedan viket u egzibicionom meču „Trofej pepela“ (The Ashes) koji se juče igrao na terenu Lisičji jarak.

Konačan rezultat 110: 109 postavljen je nakon tri sata igranja a za najboljeg igrača proglašen je Endru Ričardson iz pobedničkog tima. Među mnogobrojnim zvanicama bili su NJ.E. Džulija Patriša Fini, ambasadorka Australije u Beogradu i Uroš Pribićević ispred GO Palilula. Meč je obezbeđivala ekipa Crvenog krsta Palilule.

Sa ciljem da podstaknu razvoj jednog od najpopularnijih i najmasovnijih sportova u svetu, Australijska ambasada u Beogradu, uz pomoć Kriket federacije Srbije prvi put je organizovala meč koji je prikazao „oštro rivalstvo“ u kriketu koje vlada između Australijanaca i Britanaca još od 19.veka.

kriket-jarak-2016-01

Priliku da pokažu svoje umeće u sportu koji treniraju nepunih godinu dana, u okviru besplatne škole kriketa, koju realizuje Kriket federacija Srbije uz pomoć podrške Međunarodnog kriket saveta i nekoliko beogradskih opština, imaće najmlađi kriketaši-pioniri i kadeti (U13/U15) u pauzi glavnog meča.

Postoji nekoliko izuzetno značajnih datuma u istoriji srpskog kriketa a ovaj 25.septembar ćemo dugo pamtiti. Iako smo od početka razvoja kriketa u Srbiji nailazili na veliko razumevanje i podršku ambasada država u kojima se ovaj sport profesionalno igra, ovo je prvi put da ćemo na domaćem terenu gledati diplomate u ulozi kriketaša. Verujem da će podjednako uživati i istinski ljubitelji kriketa i oni koji do sada nisu imali priliku da gledaju mečeve uživo – rekao je Vladimir Ninković, generalni sekretar Kriket federacije Srbije.

kriket-jarak-2016-02

Iako se u Srbiji na popularizaciji nekadašnjeg olimpijskog sporta radi neformalno tek od 2007.godine, a formalno u okviru Kriket federacije Srbije od 2010.godine, kriket ima veliki broj istinskih ljubitelja u svetu među kojima su i istaknuti pojedinci poput Mika Džegera, frontmena legendarnog sastava „Rolingstons“, Keti Peri i Lili Alen, svetskih muzičkih zvezda,Rasela Kroua i Daniela Redklifa, holivudskih glumaca, Juseina Bolta, jamajčanskog atletičara i mnogi drugi.

Simboličan naziv turnira koje ljubitelje kriketa čeka u nedelju preuzet je iz originalnog naziva „Trofej pepela“ (The Ashes) koji je 1882.godine skovao Redžinald Širli Bruks, novinar britanskog sportskog nedeljnika “Sporting times”, sa satiričnim osvrtom na poraz Engleza u meču koji su igrali sa Australijancima na londonskom Ovalu.

Prema rečima autora, tada je kriket u Engleskoj „umro a pepeo je odnet u Australiju“. Danas se „Trofeju pepela“ (The Ashes) smatra jednim od najprestižnijih trofeja među svim sportovima, utakmice se igraju na svakih 18 meseci a posle desetak godina dominacije Australije, trofej se konačno nalazi u rukama Engleza.

Sport koji je obeležio odnose ove dve zemlje u Srbiji se još razvija, ima tek stotinak aktivnih igrača a meč u nedelju ima za cilj da doprinese ne samo afirmaciji kriketa u našoj zemlji već i da prenese pravi duh igre, pasiju koju tzv „test nacije“ gaje.

Inicijativa za organizovanje egzibicionog meča potekla je iz Australijske ambasade ali članovi diplomatske misije Velike Britanije sa velikim zadovoljstvom su prihvatile poziv da promovišu sport koji je ponikao u njihovoj zemlji.

Foto: Goran Zlatković / Izvor: Nadlanu

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kursevi stranih jezika u Kancelariji za mlade Palilule

    ANKETA: Predlog da se izmesti stajalište „Mokri Sebeš“?