in

Čelnici odlučili: Na levoj obali ipak zaprašivanje i iz vazduha

Zaprašivanje komaraca iz vazduha biće sprovedeno u naredna dva dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, a biće tretiran potez Velikog ratnog ostrva, kanalska mreža sa leve obale Dunava, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Ove godine ćemo morati da krenemo i u akciju iz vazduha s obzirom na vlažnost vazduha i bujnu vegetaciju koja je doprinela da se broj komaraca drastično poveća pogotovo na nepristupačnim delovima grada – pojasnio je Mladenović.

Tretman iz vazduha se nije koristio od 2017. godine i tada je tretirana samo kanalska mreža na levoj obali Dunava. To se izbegava u zemljama Evropske unije, jer je i suzbijanje sa zemlje mnogo delotvornije i konkretnije.

Prema njegovim rečima posebno je kritična situacija na kanalskoj mreži gde se zbog visokog vodostaja stvara veliki broj rečnih, šumskih komaraca koji lete tri do pet kilometara. Tako ovi komarci stižu u različite delove grada upravo sa ovih lokacija kojima ne može da se priđe.

Problem predstavljaju i površine u privatnom vlasništvu u koje ekipe Zavoda nemaju pristup, a one pogoduju razvoju komaraca.

Ono što je stvorilo najveći probleme su vremenski uslovi, odnosno pet sedmica kišnog perioda, a znamo da je za suzbijanje komaraca potrebno suvo vreme – istakao je Mladenović.

Konstatno je na terenu 26 ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji su radili i u nestabilnom periodu vremena, u jutarnjem i večernjem terminu i one rade na terotoriji celog grada.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Muke putnika iz Besnog Foka, Dunavca i Vrbovskog zbog neredovnih polazaka

    Vaterpolistkinje Palilule postale nove šampionke Srbije