in

Borča potencijalna lokacija za izgradnju nacionalnog stadiona

Borča potencijalna lokacija za izgradnju nacionalnog stadiona - 30.01.2014.
Borča potencijalna lokacija za izgradnju nacionalnog stadiona - 30.01.2014.

Naša država uskoro bi trebala da se izjasni da li želi Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine. Preduslov jeste izgradnja nacionalnog stadiona a potencijalna lokacija je naša Borča, u blizini Kineskog mosta.

Prvi čovek UEFA, Mišel Platanija odlučio je da se Evropsko prvenstvo 2020. godine igra u 13 gradova. Srbija je počela razmatranje odluke da se prvenstvo održi u Beogradu ali nam nedostaje nacionalni stadion koji bi morao da bude po UEFA standardima.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković kaže da država još nije donela odluku o tome, ali da FSS očekuje zeleno svetlo. Međutim, da se priča i planira svedoči i projekat izgradnje nacionalnog stadiona koji je pokretnut još prošle godine, u saradnji sa kompanijom “Mejs”.

Za idealne lokacije odabrane su sledeće: Borča (u blizini „kineskog mosta“), Surčin (u blizini Aerodroma) ili Šimanovci. Problem jesu novčana sredsta, jer bi izgradnja novog stadiona koštala između 145 i 160 miliona evra. Ali postoji mogućnost za rekonstrukciju postojećih stadiona, Marakane i Partizana koja bi koštala od 120 do 145 miliona evra.Druga opcija je rekonstrukcija stadiona Fudbalskog kluba Rad.

Ako bi se nacionalni stadion gradio na već pomenutim lokacijama, država bi morala da obezbedi od 25 do 50 hektara zemljišta, infrastrukturu i sve neophodne dozvole. Dok bi investitor dao novac i dobio mogućnost da na toj lokaciji gradi i nešto drugo.

Da li se gradi stadion ili ne, saznaćemo uskoro jer kandidaturu UEFA moramo da pošaljemo do kraja aprila. Država mora odmah dati zeleno svetlo, a Fudbalski savez Srbije da u naredne dve nedelje kompaniji „Mejs“ kaže koju lokaciju je odabrao. Nadamo se da će odabrati levu obalu.

Pošto smo mi fudbalska nacija, iako u drugim sportovima imamo više uspeha, vest o sigurnoj gradnji nacionalnog stadiona i održavanja Evropskog prvenstava u fudbalu 2020 bi obradovala milione građana Srbije.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Rukometaši Partizana igraju meč u zatvoru u Padinskoj skeli

    Rukometaši Partizana igraju meč u zatvoru u Padinskoj Skeli

    Izmenjen režim autobusa na liniji 43

    Izmenjen režim autobusa na liniji 43 u Kotežu