Besplatne projekcije tokom nedelje ruskog dečijeg filma u CK “Vlada Divljan”

u Kultura

Nedelja ruskog filma za decu u Srbiji, pod nazivom “Bajke detinjstva”, biće održana od 17. do 20. septembra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“. U okviru ove manifestacije, deca će imati prilike da pogledaju kratke animirane i igrane filmove prlagođene različitim uzrastima.

Ovu manifestaciju organizuje grad Beograd, u saradnji sa ruskom kompanijom Vifsaida i Srpskim odeljenjem Međunarodnog javnog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda. Ovaj festival se već šesti put održava u našoj zemlji, a po drugi put u Beogradu.

Projekcije filmova tokom nedelje ruskog filma, počinju u 11.00 i 13.00 časova i namenjene su prvenstveno deci osnovnih škola sa teritorije GO Palilula. Ono što je najvažnije jeste da su sve projekcije BESPLATNE.

Pored Centra za kulturu „Vlada Divljan“ projekcije će biti održavane i na drugim lokacijama: u Kulturnom centru Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu omladine Beograd i Omladinskom pozorištu DADOV, kao i u prigradskim Centrima za kulturu Obrenovac, Lazarevac, Rakovica, Sopot i Mladenovac.

Kako je podršku ovom projektu dalo i Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja očekuje se da će veliki broj učenika iz osnovnih škola, dolaziti u organizovanim posetama, sa opština na kojima su organizovane projekcije.

Od igranih filmova deca će moći tokom ove manifestacije da pogledaju:

“Poslednji junak” 12+

Ivan, običan mladić, voljom sudbine se prenosi iz savremene Moskve u fantastičnu zemlju Belogorje. U tom paralelnom svetu žive junaci ruskih bajki, čarobnjaštvo-neodvojiv sastavni deo života, a sporna pitanja se rešavaju bitkom na junačkim megdanima. Ivan se neočekivano našao u samom centru borbe svetlih i mračnih sila, ali samo nije jasno, zašto je glavna uloga, u događajima koji se dešavaju, pripremljena baš njemu.

“Begstvo rogatih Vikinga ili pet dana iz života Džonija Vorobjova”12+

Prijatelji, koje teroriše banda uličnih huligana, rizikuju da sve leto provedu u svom gazdinstvu, budući da su zaključani, ali zahvaljujući snalažljivosti, uzajamnom pomaganju i podršci lokalnog stanovništva, uspevaju da u svoje ruke dobiju ozbiljno „biološko oružje“.

Na repertoaru su i kratkometražni animirani filmovi:

“Ode baba po hleb i nešto slatko…” (10+) – Nikada ne znaš kako će se završiti dan: čak i kad izađeš da kupiš hleb, možeš da doživiš pravu avanturu.

“Jelkica” (6+) – Nova interpretacija svima nam omiljene pesme. Svi igrani likovi su mališani: Jelkica, Ježić, Medvedić, Vuk i Zeka, a radnja koja se dešava je igra mališana za Novu godinu.

“Vatrica” (6+) – Film je rađen po motivima nemačke pesme „Čarobni fenjer“, koja govori o dečaku koji je uzeo fenjer i pošao da traži svetlost za svoj dom.

“Snegosaurus” (6+) – Zima je. Na snegu stoji dinosaurus i jezikom lovi snežne pahuljice. Zatimisprobava zimske igre. I otkud on usred zime?..

“Kani i Simba” (10+) – Dečak Kani iz plemena Datoga uspeo je da se dogovori sa velikim i snažnim lavom Simbom o tome da lavovi neće loviti stoku Datoga, a da Datoge neće loviti lavove.

“Lenja Vasilisa” (6+) – Lenja Vasilisa – je perifraza italijanske narodne bajke – lenja Bručolina o izbirljivoj devojčici.

“Predugački jazavičar” (6+) – Čvrstovunenomrkijazavičardugognosa! Evo koja je reč postala najduža. A sam jazavičar, o kome se govori u ovom dražesnom filmu je još duži! Duži od samog filma.

“Pravi krokodil” (6+) – Junak filma je mali krokodil, koji nije želeo da bude opak i surov, kao drugi krokodili.

“Čudovište-dobričina” (6+) – Ko je to Dobričina? Izgleda kao strašno čudovište, nevaspitano, prljavo i gladno. Ali mi znamo, da ako nesrećnom čudovištu pružimo ruku pomoći, ono se momentalno pretvara u dobrodušnog Dobričinu. I vući će na sebi decu, uobrazivši da je ogromna vesela vrteška.

“Divna mrlja” (10+) – Kom sve umetniku nije kvarila crtež štetna mrlja?! Ali, ne treba gubiti živce, ako se mrlja samovoljno useli na vaš list hartije. Pa, ako se pažljivo zagledamo, čak i u najobičnijoj mrlji može da se vidi masa interesantnih stvari. A mašta i fantazija će nam docrtati najneočekivanije slike.

“Kros” (6+) – Kros – to nije samo takmičenje u brzini i izdržljivosti. Ovde se vrši provera svih ljudskih kvaliteta i vrlina. Da li je sportista u stanju da pomogne drugu u teškom trenutku? A da li će primetiti, naprimer, ježa koji protrči pored njega? Hajde da o svemu tome otpevamo sa učesnicima muzičko lutkarskog krosa.

“Najstrašniji prijatelj” (6+) – Mala mačka u velikoj afričkoj šumi traži prijatelja. Najstrašnijeg. Takvog, kome niko nije strašan.

“Tiha večera bez soli” (10+) – Jednom se Valeri veoma prohtelo da učini dobro delo – da pomogne pri spašavanju vrsta životinja koje nestaju. Ali šta da se radi, ako je onaj, kome želiš da pomogneš, pet puta veći od tebe, i ti se možeš idealno smestiti u njegovom želudcu.

“Leteći dečak” (6+) – Priča o neobičnom dečaku, koji kada je vikao, pevao ili se smejao, počinjao bi da leti, ali jednom je upao u nevolju…

“Otopoli” (6+) – Jednog dana drvo se umorilo od stajanja u šumi, obulo je čizme putnika koji je spavao i krenulo u šetnju…

“Lija koja je znala da svira violinu” (10+) – Lija je znala perfektno da svira violinu. I tako je postala poznata…

A očekuju nas i filmovi međunarodnog animiranog projekta:

“MULЬT-MOST” Rusiя – Serbija. 6+
“Lokva”, Škola animiranog filma ŠAF Vranje (Srbija)
“Bumbar”, Omladinsko-dečji centar Stari mlin Novosibirsk (Rusija)
“Ja rastem”, Dečji animirani studio Jafilm DKC Svetozar Marković Jagodina (Srbija)
“Ja više nisam malo dete”, Omladinski filmski studio KIVI Novosibirsk (Rusija)
“Mačka i miš”, Studio animacije DOM Sremski Karlovci (Srbija)
“Vuk-vragolan”, Studio dečje animacije Polet fantazije Orel (Rusija)
“Cipelići”, Porodični centar Zanima  Beograd (Srbija)
“Kako je lep ovaj svet”, Omladinsko-dečji centar Stari mlin Novosibirsk (Rusija)
“Bumbareva kuća u bašti”, Studio animacije DOM Sremski Karlovci (Srbija)
“Slon lepotan”, Studio crtanog filma, Cvetić sa sedam boja Iskitim (Rusija)
“Novogodišnja”, Studio animacije dečjeg kulturnog centra, Beograd (Srbija)
“Leti, leti božja kravice”, Omladinsko-dečji centar Stari mlin Novosibirsk (Rusija)
“Vodomar”, Atelje Takčica, Beograd (Srbija)
“Išli smo u Afriku”, Studio za eksperimentalnu animaciju Medija, Novosibirsk (Rusija)

Verujemo da će deca sa opštine Palilula uživati u projekcijama tokom ove kulturne manifestacije.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Kultura

Idi na VRH