in ,

Aktivisti i dalje sprečavaju istovar šuta kod naselja Reva

Lokalno stanovništvo i organizacije za zaštitu životne sredine već četiri dana dežuraju kod bare Reva u Krnjači i ne dozvoljavaju kamionima da nasipaju građevinski otpad. Gradska čistoća odlaže šut u okviru projekta prerade tog materijala.
Bara Reva je stanište 150 vrsta ptica i važan element u zaštiti naselja s leve strane Dunava od poplava. Ekološki aktivisti i aktivistkinje su se pridružili lokalnoj inicijativi za zaštitu te zelene oaze i sprečavaju istovar građevinskog otpada.

Neprekidna blokada traje već četiri dana, a organizovana je nakon što je Gradska čistoća pokrila dvadesetak hektara površine. Stanovnici Krnjače navode da ih vlasti nisu adekvatno obavestile o planovima da se na ovom mestu izgradi postrojenje za preradu šuta te da nema ni table s informacijama o radovima.

Deponija je sada visoka nekoliko metara, a kamioni odozgo zatrpavaju drveće topole šutom, prave buku i dižu prašinu. Bara Reva je stanište orla belorepana.
Meštani se žale na buku i prašinu i upozoravaju na ugrožavanje retkih vrsta i povećavanje rizika od poplava.
Meštani kažu da je nasipanje počelo još u avgustu, mada su i ranije beleženi slučajevi ilegalnog prosipanja betona iz kamiona mešalica. Projekat “postrojenja za tretman, odnosno skladištenja i ponovnog iskorišćavanja neopasnog otpada” predviđa zauzimanje 80 hektara i postavljanje drobilice za beton.

Grupa aktivista koji kampuju u Revi došla je prekjuče pred Skupštinu grada Beograda s vrećama šuta s Reve i istresla ga ispred ulaza.

Studija o proceni uticaja planiranog postrojenja na životnu sredinu još nije usvojena, a Sekretarijat za zaštitu životne sredine kaže da su radovi već u toku uz privremenu dozvolu jer da taj dokument ni ne obuhvata nasipanje građevinskog otpada. U toj gradskoj instituciji kažu i da će pogon na lokaciji biti privremeno.

“Onaj ko je izdao rešenje da se sahranjuje živa šuma, moraće da nam odgovori po kom osnovu,” učesnik blokade Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine – ORSP.

On je rekao da je juče na deponiji bilo ljudi iz skoro dvadeset ekoloških organizacija iz Beograda, Pančeva i Vršca i pozvao stanovnike tog kraja, cele prestonice i Pančeva da učestvuju u daljim akcijama za odbranu bare Reva.

Izvor-Balkan energy green news

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Opština Palilila - Palilulci - 02.08.2013

    Počinje sa normalizovanim radom rad sa strankama

    Ceca Bojković telom brani područje Bare Reve