Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Borčanin nastavlja porodičnu tradiciju

u Reportaže od
Cicak – Rancevi 25%

Porodica Petrov iz Borče je poznata po dobroj organizaciji, poštenom radu i čestitosti. Bave se ratarstvom, seju kukuruz, suncokret, pšenicu i soju, nemaju stoku, a za rad koriste savremene mašine.

– Naš posao traje sigurno preko dva veka, ali nismo uvek imali ovoliko zemlje. Moj pradeda, otac i ja bavili smo se poljoprivredom i stekli ono što danas imamo, a na moju sreću i moja deca će ovu tradiciju nastaviti – kaže Nebojša Petrov za Blic.

Njegov sin Miloš je rešio da nastavi posao poljoprivrednika koji je započeo još davno njegov čukundeda. Svoju, za mnoge neobičnu, životnu odluku kroz šalu objašnjava:

– Svi moji vršnjaci pobegli su iz svojih krajeva, ostavili plodnu zemlju kako bi došli u Beograd i postali gospoda, a ja eto rešio da budem poljoprivrednik na 20 minuta od centra prestonice.

Miloš se kao tinejdžer bavio fudbalom, ali je ipak odlučio da ostane sa svojima kod kuće.

  Udes na Zrenjaninskom putu, jedna osoba povređena

– Trenirao sam fudbal kao srednjoškolac, izlazio sam, i nisam provodio ovoliko vremena kod kuće kao sada. Ipak u jednom trenutku, morao sam da presečem. Pošto sam želeo da jednog dana budem porodičan čovek, rešio sam da ostanem u Borči. Osim toga, mnogo truda je uloženo u ovaj posao, moji preci su radili non-stop kako bi stvorili ovo što mi danas imamo, a ono što je najvažnije, volim poljoprivredu. Nije mi teško da ustanem rano i da radim tokom celog dana – ističe Miloš.

Sa 20 godina je zvanično počeo da radi i kaže da je jedini u svom društvu koji se bavi ovim poslom.

– Imam oko 20 prijatelja mojih godina, ali se niko ne bavi ovim poslom. Nisu ljudi spremni da se ovoliko posvete. Ovde se po ceo dan radi, velika su odricanja i ulaganja. Što više zemlje imam, imam i više posla, veću zaradu, ali manje slobodnog vremena – kaže Miloš.

  OPREZ: Zmija primećena sinoć u Borči

Sa 23 godine Miloš Petrov je kupio sebi prvi traktor, a kako kaže, veče pred kupovinu jednostavno nije mogao da spava od uzbuđenja.

– Ne stižem mnogo da izlazim jer radim od osam ujutro do osam uveče. Kad imam slobodno vreme, ja idem i treniram. Imam cilj pred sobom i tome stremim. I tako će biti dokle god budem mogao da radim – ističe ponosno Miloš Petrov iz Borče.

Izvor: Blic

Povezane teme:

2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Reportaže

Idi na Vrh