Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Borčanin nastavlja porodičnu tradiciju

u Reportaže od
Tara – T2

Porodica Petrov iz Borče je poznata po dobroj organizaciji, poštenom radu i čestitosti. Bave se ratarstvom, seju kukuruz, suncokret, pšenicu i soju, nemaju stoku, a za rad koriste savremene mašine.

– Naš posao traje sigurno preko dva veka, ali nismo uvek imali ovoliko zemlje. Moj pradeda, otac i ja bavili smo se poljoprivredom i stekli ono što danas imamo, a na moju sreću i moja deca će ovu tradiciju nastaviti – kaže Nebojša Petrov za Blic.

Njegov sin Miloš je rešio da nastavi posao poljoprivrednika koji je započeo još davno njegov čukundeda. Svoju, za mnoge neobičnu, životnu odluku kroz šalu objašnjava:

– Svi moji vršnjaci pobegli su iz svojih krajeva, ostavili plodnu zemlju kako bi došli u Beograd i postali gospoda, a ja eto rešio da budem poljoprivrednik na 20 minuta od centra prestonice.

Miloš se kao tinejdžer bavio fudbalom, ali je ipak odlučio da ostane sa svojima kod kuće.

Zanimljivo:  Predstojećeg vikenda Parada osoba sa invaliditetom

– Trenirao sam fudbal kao srednjoškolac, izlazio sam, i nisam provodio ovoliko vremena kod kuće kao sada. Ipak u jednom trenutku, morao sam da presečem. Pošto sam želeo da jednog dana budem porodičan čovek, rešio sam da ostanem u Borči. Osim toga, mnogo truda je uloženo u ovaj posao, moji preci su radili non-stop kako bi stvorili ovo što mi danas imamo, a ono što je najvažnije, volim poljoprivredu. Nije mi teško da ustanem rano i da radim tokom celog dana – ističe Miloš.

Sa 20 godina je zvanično počeo da radi i kaže da je jedini u svom društvu koji se bavi ovim poslom.

– Imam oko 20 prijatelja mojih godina, ali se niko ne bavi ovim poslom. Nisu ljudi spremni da se ovoliko posvete. Ovde se po ceo dan radi, velika su odricanja i ulaganja. Što više zemlje imam, imam i više posla, veću zaradu, ali manje slobodnog vremena – kaže Miloš.

Zanimljivo:  Eko patrola i sugrađani vratili zalutalog labuda u stanište na kanalu Vizelj

Sa 23 godine Miloš Petrov je kupio sebi prvi traktor, a kako kaže, veče pred kupovinu jednostavno nije mogao da spava od uzbuđenja.

– Ne stižem mnogo da izlazim jer radim od osam ujutro do osam uveče. Kad imam slobodno vreme, ja idem i treniram. Imam cilj pred sobom i tome stremim. I tako će biti dokle god budem mogao da radim – ističe ponosno Miloš Petrov iz Borče.

Izvor: Blic

Povezane teme:

2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Reportaže

Idi na Vrh