in

Rekonstrukcija Pančevačkog mosta

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će država rekonstruisati most preko Velike Morave kod Svilajnca i most preko Zapadne Morave kod Čačka između Mrčajevaca i Mršinaca, jer su to objekti koji su u nadležnosti Rerpublike, a oštećeni su u toj meri da već duže ne mogu da se koriste.

Pančevački most

Rekonstrukcija mosta kod Svilajnca koštaće više od 800 miliona dinara, a mosta kod Čačka 500 miliona dinara, kazao je Vesić.

Blic preporučuje

– Jedan je oštećen u poplavama, a drugi je dotrajao i tu dolazimo do ključnog pitanja, zašto se u Srbiji ne održava sve što se gradi? Jer, džaba nama da gradimo, ako tu infrastrukturu ne održavamo – rekao je Vesić za Tanjug.

Dodao je da se veliki deo infrastrukture ne održava, jer se ne zna ko je nadležan za to i najavio da će upravo zato sledeće godiine predložiti donošenje Zakona o održavanju infrstrutkture.

Rina_most_Ovcarska_banja_nesreća_vesti_blic_unsafe_DS_VL.jpg

– Popisaće se svi infrastrukturni objekti i onda će se znati ko ih održava i koliko novca mora da izdvoji za to. Tako da će njihove rekonstrukcije manje koštati, jer će biti redovno održavani – najavio je Vesić.

Naveo je da su po njegovoj instrukciji popisani svi viseći mostovi u Republici, nakon čega su doneta rešenja o rušenju onih koji nisu bezbedni i da će to sada početi da se radi.

Objasnio je da nema nikakvog smisla da stoji most koji je zabranjen za upotrebu i za koji je konstatovano da ne može više da se popravi, te da je to rizik da se desi neka nesreća, jer , kako je kazao, „ne možete imati policiju 24 sata pored takvog mosta“.

On je rekao da i Pančevački most zahteva rekonstrukciju, ali da nije u takvom stanju da ne može da se koristi.

„Međutim, da bi Pančevački most mogao da bude rekonstruisan, mora prvo da se izgradi most kod Ade Huje, za koji su završeni projekti i koji vrlo brzo može da se gradi, jer ćemo tada imati alternativu za Pančevački most. Prava rekonstrukcija je moguća ako taj most bude zatvoren, zato što rekonstrukcija pod saobraćajem nije moguća“, rekao je Vesić.

On je istakao da je ukupna vrednost kapitalnih projekata koje vode različita ministarstva 3,6 milijardi evra, od čega Ministarstvo građevinarstva ima budžet za narednu godinu od 288 milijardi dinara, što je za 40 milijardi više nego ove godine.

Vesić je rekao da su Putevi Srbije na njegov zahtev završili elaborat o rešavanju problema bezdednosti dece u Novom Pazaru, na mestu gde su stradali jedan dečak prošle godine, a nedavno jedna devojčica.

– Idem sutra u Novi Pazar da razgovaram sa ljudima i da im kažem šta ćemo da uradimo da se ubuduće zaštite životi dece – najavio je Vesić. Dodao je da treba da budu izgrađeni trotoari, usporivači i pešački prelazi kod svih škola kod kojih ih još nema.

Vesić je rekao da na takvim mestima treba postaviti kamere i oštrije kažnjavati vozače koji ne birinu o bezbednosti dece.

„Mi smo šampioni u regionu u izgradnji infrastrukture, ali smo i šampioni po broju poginulih u saobraćaju – upozorio je Vesić.

(Tanjug)

Izvor: www.blic.rs

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Više od 44 kilograma marihuane zaplenjeno u Borči

Zaplenjene velike količine droge, uhapšena dvojica (FOTO)