in

Premeštanje Zoo vrta dobro i za životinje i za očuvanje Kalemegdana

REŠENjE da se Zoološki vrt premesti iz centra grada na Ada Safari je najbolje i za životinje, ali i za kulturno dobro kakvo je Kalemegdan jer nikada nije mogao ni da uđe u priču ulaska na listu Uneska baš zbog toga što se tu nalazio Zoo vrt, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je gostujući na Tv Prva istakao da nikada niko nije dovodio u pitanje činjenicu da je sadašnje mesto Zoo vrta neuslovno za životinje.

– Bilo je raznih predloga da se izmesti na obode grada u Surčin, Krnjaču. Veliko ratno ostrvo je bila ideja bivšeg direktora Vuka Bojovića ali se ispostavilo da je nesulovno jer često plavi. Ovo naše rešenje, koje nije preko noći prelomljeno, je najbolje i za životinje ali i Kalemegdan, a i najbliže je predlogu Vuka Bojovića. Biće i pristupačnije sa alternativnim načinima dolaska na Adu Ciganliju – rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima na Adu samo vikendima može da dođe oko 200 hiljada ljudi, a Zoološki vrt godišnje poseti oko 400 hiljada. Tu, kako je rekao, otpada teza da neće biti velika posećenost zoo vrta na novoj lokaciji.

Šapić je istakao da ovaj projekat zahteva prethodne poteze, pre svega rešavanje statusa 270 porodica koje žive u ovom delu Ade Ciganlije u polulegalnom naselju.

– Grad ih neće ostaviti na ulici već će učiniti sve da im obezbedi adekvatan smeštaj u skladu sa zakonom. Na predstojećoj skupštini govorićemo i o još jednoj temi u vezi sa Adom Ciganlijom, pešačko-biciklističkom mostu, koji će omogućiti bolji prilaz sa novobeogradske strane. Revitalizovaćemo i plan savske žičare iz Ulice Agostina Neta, koja takođe treba dodatno da poveže novobeogradsku stranu sa Adom – rekao je Šapić, ocenivši da bi pešačko-biciklistički most mogao da zaživi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Gradonačelnik je najavio još nekolikom važnih odluka koje će se naći pred odbornicima gradskog parlamenta na predstojećoj sednici.

–Jedna od njih je promena plana detaljne regulacije Bulevara kralja Aleksandra koji je donet 2010. godione a prema kojem bi trebalo da se produži trasa tramvaja dalje od Ustaničke ulice ka Smederevskom putu. Iz tog razloga nikada se nije ušlo u dalju rekonstrukciju Bulevara jer bi trebalo da se sruši veliki broj kuća. Ukidanjem tramvaja omogućujemo da se Bulevar širi sa po dve trake u oba smera i da se uredi deo između Ustaničke ulice i Cvetkove pijace. Izmenom plana tramvaj ide do Ustaničke gde se okreće, a dalje ide autobus – prercizirao je gradonačelnik.

On je najavio i da će na ovoj sednici Gradske skupštine na dnevnom redu biti odluka o postavljanju informativnih tabli u svakom ostambenom ulazu na kojima će biti informacije važne za svakodnevni život građana kao i odluka o preuzimanju naplate karata u javnom prevozu od privatnika kako bi Grad preuzeo odgovornost za ono što je obećao.

– Učinićemo sve da prevoz bude kvalitetan, da građani shvate da je važno da plaćaju kartu, da znaju šta plaćaju i da im što je više moguće uprostimo komunikaciju sa gradskim prevozom – zaključio je gradonačelnik.

BONUS VIDEO: Gradonačelnik Šapić i ministar Udovičić dočekali Novaka Đokovića u Skupštini grada

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,

fbq(‘init’, ‘1759050124269654’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,

fbq(‘init’, ‘892969204605725’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Gradonačelnik za premeštaj zoološkog vrta sa Kalemegdana da bi simbol grada ušao konačno na listu Uneska

Udruženje građana „Volim Padinjak“ sprovodi projekat za đake prvog i drugog razreda OŠ „Olga Petrov“