in

Podstanari strepe od svakog poziva gazde

Građani koj iznajmljuju stanove su pod nikad većim stresom od kako su Rusi i Ukrajinci u velikom broju došli u Srbiju, najviše u velike gradove, i uzrokovali neverovatnu pometnju na tržištu nekretnina, gde su cene otišle u nebesa!

Blic preporučuje

Tako su se mnogi zakupci stanova u prestonici našli u problemu, jer su sve češće poruke stanodavaca: „Dižem kiriju za 100/200/300 evra, ako nisi u mogućnosti da platiš, možeš da napustiš stan“.

Upravo o tome svedoči nekoliko Beograđana sa kojima smo razgovarali.

Nebojša Cvetanović već je dobio takav jedan poziv.

„Iznajmljujem stan na Vračaru godinu dana, a prilikom potpisivanja ugovora sam stavio paraf da se kirija na mesečnom nivou neće menjati dok budem bio u stanu. Ali ipak, čak i napisano, nije se ispoštovalo sa dolaskom Rusa. Jedno veče me je pozvao gazda i posle 15 minuta okolišanja: „kako nikada nije imao boljeg stanara, kako je maksimalno zadovoljan… ali da eto trpi pritisak od kuće kako su cene iznajmljivanja skočile…“, rešio je da i on to učini. Izvinio se i rekao da može da mi izađe u susret da do sledećeg meseca plaćam po istoj ceni, a onda da se snađem za drugi stan ili da pristanem na povećanje od 100 evra. Pošto sam preleteo oglase i šokirao se cenema, ispostavilo se da mi je ispaltivije da pristanem na ono što on nudi. Tako ću garsonjeru od 25 kvadrata od januara da plaćam 400 umesto 300 evra. Njegov je stan i sa njim može da radi šta hoće, ali se samo jedno pitam – da li će biti smanjene kirije kada odu Rusi“.

„Došao, nahvalio me, okolo-naokolo… pa pljus – još 100 evra“

Vladimir Ivanović (36) živi u iznajmljenom stanu već godinama, ima korektne gazde, ali na svaki poziv i dolazak se štrecne.

„Zbog situacije kod nas poslednja 2-3 puta kad sam se video sa gazdom stana samo sam čekao da mi saopšti ili da diže kiriju ili da odem iz stana. I sad isto strepim za sledeći mesec. Pričam sa prijateljima i uglavnom svi isto razmišljamo, svi smo pod stalnim stresom. Kad me neko pita nešto za stan, počne da mi se prevrće u stomaku. Stanodavac mi još nije podigao kiriju. Sve razmišljam da je i njemu bolje da mu u stanu bude neko koga zna i ko vodi računa, nego da strepi da li će neko da ode i ne plati račune, pokupi stvari iz stana, uništi ga…. Zahvalan sam što je moja situacija i dalje stabilna, ali opet, ne mogu da ne razmišljam šta može da se desi i da sve može za jedan dan da se preokrene“.

„Strepim, ali ispade dobar čovek“

Darija Simić je podstanar u Beogradu već skoro deset godina, kaže da je imala lepa, ali i manje lepa iskustva menjajući adresu stanovanja sedam puta.

„Pre godinu i nešto dana uselila sam se u stan na Voždovcu koji je i tada bio ispod tržišne cene, s obzirom na lokaciju i uređenost. Kada je krenuo ovaj haos sa cenama najmova, svaki put kad vidim da me vlasnik stana zove, strepim da mi ne podigne kiriju. Noćima nisam mirno spavala razmišljajući kako ću da preguram mesec ukoliko budem morala da platim stan možda i dvostruko više nego sad. Ipak, vlasnik je pre nekoliko dana došao da uzme kiriju i rekao da cenu sigurno neće podizati narednih godinu dana jer, kako mi je rekao, važnije mu je da u stanu budu odgovorni i zreli ljudi koji će da vode računa o nekretnini, neće kasniti sa kirijom i plaćanjem troškova, nego da zaradi basnoslovne sume i mladim ljudima ugrozi egzistenciju. Sigurna sam da će nekome značiti da pročita i jedno lepo iskustvo, jer još uvek ima poštenih i normalnih stanodavaca“.

„Imaš mesec dana da se iseliš!“

Danijela Jovanović (28) imala je tu sreću da pre više od godinu dana nađe dvosoban stan u Požeškoj ulici na Banovom brdu i to za samo 150 evra.

– Gazda je u to vreme živeo u Rusiji i cimerka i ja smo imale jako lep i saradljiv odnos sa njim. Potom se cimerka odselila, a ja sam ostala sama. Vlasnik je došao pre pola godine i obavestio me da planira da za leto 2023. renovira stan, te da u aprilu potražim neki drugi stan – počinje priču Danijela.

Međutim, on se vratio Srbiju mnogo ranije nego što je planirao, pre nekoliko dana, i Danijeli poslao poruku kako mora da uradi neke hitne, unutrašnje radove u stanu. To joj je već bilo sumnjivo.

– Stigla mi je poruka iznenada. Rekao mi je samo, „imaš mesec dana da se iseliš, rok je do decembra!“. Kada sam to pročitala bila sam šoku. Prosto me je zateklo, i bilo je jako negativno iznenađenje, jer gde ću sada, baš u ovom trenutku, kada znamo svi koliko su astronomske cene stanova u Beogradu – priča nam sagovornica.

Pročitajte još

Ona za „Blic“ kaže da je sada intezivno traži stan i da je nedavno našla garsonjeru za 300 evra u blizini Narodnog pozorišta, što je inače neverovatno niska cena za taj deo grada. Doživela je rasterećenje, ali ubrzo i razočaranje.

– Po dogovoru, otišla sam da pogledam stan, ali sam došla malo ranije. Vlasnik je bio je sa nekim dečkom. Pozvala sam ga na telefon, prišla i predstavila se. U istom momentu mi je rekao da je stan upravo izdao tom dečku sa kojim je bio! – dodaje ona.

– Dugo sam živela u Studenjaku sa cimerkama, sada bih ipak da budem sama. Za stan mogu da izdvojim do 300 evra. Volela bih da živim ili u centru ili na Banovom brdu, mada tamo su cene stanova u ovom trenutku oko 600 evra najmanje, tako da ću teško uspeti da nađem nešto u tom delu grada – kaže za kraj razgovora.

„Živim u stalnom strahu i strepim od svakog poziva stanodavca“

Snežana Popović (32) kao podstanar živi u stanu od 26 kvadrata na Voždovcu od 2019. godine, ima, kaže dobre gazde, ali ipak ne može da budem mirna, jer gleda šta se dešava oko nje: „Živim u stalnom strahu i strepim od svakog poziva stanodavca“, kaže nam.

Nekoliko njenih prjatelja su bukvalno preko noći izbačeni iz stanova ili im je kirija porasla čak i do 500 evra, pa su bili primorani da napuste stan. Tako je ona sama počela da živi u agoniji i strahu da će joj se slična stvar dogoditi.

.

– Kako moje gazde ne žive u Srbiji, preplavi me strah kad god treba da im se javim, pa čak i kad uplatim kiriju i račune, da im ne bi palo napamet da mi podignu cenu zakupa. Sa druge strane, o stanu brinem kao da je moj lični, pa se nadam da će i njima više značiti pouzdani stanar, nego stotinak evra više u džepu – kaže nam.

Iako još nije čula tu čuvenu rečencu, ona ipak svakog dana kombinuje šta će i kako će ako se desi da joj kirija skoči.

– Nedavno sam razgovarala i sa komšijom iz zgrade, koji mi je rekao da je bio presrećan kada je čuo da mu je gazda podigao kiriju samo za 50 evra, jer je već bio spakovao stvari da se vrati kući očekujući da će krija skočiti za duplo – kaže nam Snežana.

Pogled na oglase, šok za sistem

Samo letimičan prelet preko portala za iznjamljivenja stanova ostavlja utisak neverice.

Primera radi, na beogradskoj opštini Zvezdara, u naselju Mirijevo, za stan od 55 metara kvadratnih, potrebno je izdvojiti 600 evra! U istom tom naselju, jedan stanodavac za istu tu kvadraturu traži čak 800 evra! Kada su garsonjere u pitanju, cene se u ovom delu grada kreću od 320, 350 do 450 evra koliko stoji na jednom oglasu za stan od 37 metara kvadratnih.

Cene za izdavanje stanova na opštini Novi Beogradu kreću se od 800 do 1.300 evra! Recimo, za stan od 43 m2 u Bloku 22, potrebno je izdvojiti čak 800 evra.

Za mnoge studente, pa i zaposlene ljude, u ovom trenutku jedna od najekonomičnijih opcija bila bi upravo, Borča. U tom delu grada, i dalje je moguće iznajmiti stan po ceni od 350 do 400 evra, mada smo imali slučajeve da se stan u Krnjači od oko 50 kvadrata izdaje za neverovatnih 700 evra, uz napomenu da prednost imaju Rusi.

Za stan od 53 kvadratnih metara u Borči potrebno je izdvojiti najmanje 350 evra, dok se trosoban, kompletno namešten stan od 90 kvadrata u ovom delu grada može naći za 400 evra.

Situacija u Krnjačni, je slična kao i u Borči. U tom beogradskom naselju, cene izadavanja stanova trenutno su u rasponu od 300, 350 do 400 evra. Jedino se garsonjere mogu naći po nešto nižoj ceni, tako da jednom oglasu možemo videti da je na Zrenjaniskom putu za stan od 35 kvadratnih metara potrebno izdvojiti 250 evra.

U centru grada neko ko radi za prosečnu platu da ni ne razmišlja o tome da ovde iznajmi stan, jer se cene kreću oko 1.000 evra, 1.200, 1.500 i to ne za nešto velike kvadrature – oko 50 kvadrata. Jednoiposoban stan u Cvijićevoj recimo, što je opština Palilula, mesečno košta 700 evra, garsonjera u Rige od Fere 600 evra, 45 kvadrata na Zelenom vencu 1.400 evra!

Cene na Karaburmi se vrte oko 500 evra za jedoiposobne i dvosobne stanove, a oni luskuzniji idu i do 800 pa i više!

Na Vračaru je trenutna prosečna cena najma stanova između 1.200 i 1.500 evra. To su uglavnom cene za stanove površine od 50, 60 i više kvadrata, dok se recimo, u Ulici gospodara Vučića jedna garsonjera od 35 kvadrata izdaje po ceni od čak 900 evra.

Neretko se među oglasima, nađu i oni na ruskom jeziku. Tako na primer, na Slaviji za trosoban stan od 100m2 stanodavac traži 1.800 evra, uz opis “ Славия, новая зграда, трособан стан!“

Izvor: www.blic.rs

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zbog najavljenih radova Glogonjski Rit bez vode

„Beograd je postao potpuno tesan“ (FOTO)